Az a tüdőrák, ami dohányosokban fejlődik ki különböző lehet azoktól a tüdőrákoktól, amik nem dohányzó emberekben alakulnak ki.

Kanadai kutatók azt találták, hogy a tüdőrák genomja különbözik a dohányosok és nem dohányzók esetében, ezáltal a kialakult betegség (tüdőrák) is különböző lehet.

Forrás: 9th Annual American Association for Cancer Research (AACR), Philadelphia, Pennsylvania, USA

A kutatás során mintákat vettek 30 olyan betegtől, akik soha nem dohányoztak és 53 olyan betegtől, akik aktív dohányosok voltak és jelenleg is dohányoztak (39 beteg), vagy régebben dohányoztak (14 beteg). Mindkét csoportnál vettek mintákat az egészséges szövetekből és a rákos daganatokból egyaránt.

Mindkét csoportban találtak olyan DNS szakaszokat, amelyek mutálódtak, de összességében azoknál, akik soha nem dohányoztak a DNS mutációk kb. kétszer annyiszor fordultak elő.

{$up_uri}lung-cancer.jpg


A másik különbség, hogy a nem dohányzó tüdőrákosok általában nők, és tipikusan adenokarcinóma alakul ki náluk.

Összességében azt állapították meg a kutatás során, hogy a nem dohányzók esetében a rákos daganatok genomjai kevésbé stabilak és különböző molekuláris fejlődésen mennek keresztül.

Továbbá azt is feltételezik, hogy azok a nem dohányzók, akiknél tüdőrák alakul ki egy másik karcinogén (rákkeltő) hatásnak vannak kitéve (nem a dohány füstnek), ez okozza a több DNS mutációt és a tumor növekedését.

Már korábban is sokan azt gondolták, hogy a tüdőrák fejlődése eltérő lehet a dohányosok és nem dohányzók vonatkozásában, de ez az első olyan tanulmány, amely ezt a hipotézist megerősíti.

Nyilván ennek később terápiás konzekvenciái is lesznek a nem túl távoli jövőben.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!