Már száz éve ismerték a baktérium fajtáját, mikor 1983-ban Barrey J. Marshall és Robin Warren  gyomorfekélyekből spirális alakú baktériumokat tenyésztett ki és azt állították, hogy ezek a baktérium okozhatják a gyomorfekélyt.

Finoman fogalmazva a szakma akkori „Istenei” felmosták velük a padlót, mert hát köztudomású volt akkor, hogy a fekélyt elsősorban pszichoszomatikus betegségek, ill. fekélyt provokáló gyógyszerek (ez egyébként igaz) okozzák.
 
Aztán 2005-ben Marshall és Warren mégis megkapták az orvosi Nobel díjat, mert bebizonyosodott, hogy igazuk volt. A helicobacter pylori a legelterjedtebb mikroorganizmusok közé tartozik, az emberiség kb. 51%-a fertőződött meg vele.

Az afrikai országokban és Ázsia egyes részein ez az arány eléri a 80-90 %-ot.
 hp.jpg
A baktériumot sokan tünetmentesen hordozzák, de a hordozók egy részében (15%-ban) klasszikus gyomorfekély alakul ki, míg egy szerencsére kisebb hányadban (minden háromszázadik esetben) gyomorrákba vagy MALT–ba (alacsony malignitású B sejtes lymphomába) megy át.

A nyombél fekély is 15-ször gyakoribb a HP pozitív betegekben. Ha a betegeknek tünetei vannak, akkor a HP fertőzés eradikációját (antibiotikus kezelését) el kell végezni, bár a betegség könnyen kiújulhat.

Ez volt az első olyan leírás, mikor világossá vált egy rákféleség és egy malignus limfóma hátterében egy bakteriális fertőzés áll.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!