Az elmúlt 30 évben a 40-es, 50-es éveikben járó embereknél 20%-kal nőtt a rákos megbetegedések aránya, mely főként az elhízásnak, rendszeres alkoholfogyasztásnak és az egészségtelen táplálkozásnak köszönhető, derül ki egy friss kutatás eredményeiből. Szerencsére ezzel párhuzamosan folyamatosan javul a rákos betegek túlélési aránya is, az elmúlt 40 évben közel duplájára nőtt ez az arányszám.

Angliában ennél még biztatóbb eredményekről számolnak be a statisztikák, náluk az elmúlt 10 évben megduplázódott a túlélési arány. Bizonyos rákos betegségek azonban, amik főként az idősebb generációnál voltak korábban megfigyelhetők, egyre szélesebb körben érintik a fiatalabb korosztályt is.

Érdekes, hogy a prosztatarák előfordulási gyakorisága az elmúlt 30 évben 6-szorosára nőtt a 40 és 59 év közötti korosztályban. Ez a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, egy átlagos embernek 1 a 9-hez az esélye, hogy élete során valamikor „találkozik” ezzel a betegséggel.

A 40 és 60 év közötti nőknél a mellrák előfordulása 60%-kal nőtt az utóbbi évtizedekben. Minden 8. nőnél előfordul a betegség élete során.

De más rákos betegségek gyakorisága is jelentős mértékben nőtt az utóbbi években: vastagbélrák, gyomorrák, veserák, torokrák, szájrák.

{$up_uri}pirosmedicina/obesity7.jpgKutatók szerint ennek az oka az elhízás, egészségtelen táplálkozás, a mozgás hiánya, valamint a rendszeres alkoholfogyasztás lehet.

Az egyetlen ráktípus, melynek előfordulása jelentős csökkenést mutat, a tüdőrák, mely a dohányzás visszaszorulásának köszönhető.

Sajnos egészségtelen életmódunkkal oda jutottunk, hogy egy olyan fejlett országban, mint pl. Anglia, minden 4. embernek számítania kell arra, hogy rákos betegséget diagnosztizálnak nála élete során. Ez a nyomasztó 42%-os arány egy évtizede még „csak” 33% volt.

A fenti számok ijesztőek, azt hiszem egyet értenek velem abban, hogy sürgős változtatásokra van szükség. Hiába fejlődik ugyanis az orvostudomány, hiába kerülnek piacra egyre hatásosabb gyógyszerek, a legtöbbet mi magunk tehetjük egészségünkért.

Ezért étkezzünk egészségesen, mozogjunk sokat, kerüljük a dohányzást, az alkoholt és vegyük igénybe azt a lehetőséget, amit a modern étrend-kiegészítő készítmények nyújtanak számunkra.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!