Az American Journal of Clinical Nutrition legújabb számában megjelent tanulmány szerint a fekete áfonya rendszeres fogyasztása antocianidin tartalma révén jelentősen csökkentheti a vérnyomást, így kifejezetten jótékony lehet magasa vérnyomásban szenvedő betegeknél.

Forrás: East Anglia University, England, Harvard University, USA

A magas vérnyomás betegség az egyik leggyakoribb szív-, és érrendszeri betegség a Földön. Azoknál az embereknél, akik magas vérnyomástól szenvednek, jóval gyakoribb a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának esélye. Jellemző a betegségre, hogy évente 300 milliárd dollárt költ a Föld lakossága a magas vérnyomás elleni szerekre.

Egyes fejlett országokban, mint pl. az USA, minden harmadik ember magas vérnyomás betegségben szenved. Angliában 10 millió embert érint a betegség.

A magas antocianidin tartalmú áfonyafélék (pl. fekete áfonya) a fenti kutatás szerint 10%-kal képesek csökkenteni a vérnyomást. Rendszeres áfonya fogyasztónak az számít, aki hetente legalább egyszer eszik egy adag áfonyát.

{$up_uri}blueberry.jpg


Az antocianidinek a flavonoidok családjába tartoznak, melyek egyébként szagtalanok és íztelenek. Vérzéscsillapító tulajdonsággal rendelkeznek. Az antocianidinek szinte minden növényben, gyümölcsben megtalálhatók, azonban nem azonos mennyiségben.

A magas antocianidin tartalmú ételek: áfonyák, lila hagyma, vérnarancs, eper, szilva, káposzta, stb.

A flavonoidok is több élelmiszerünkben jelen vannak (tea, csokoládé, vörös bor, stb.) és jótékony hatásúak a szív-, és érrendszeri betegségek vonatkozásában, segíthetik azok megelőzését. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában fogyasztjuk őket, a legideálisabbak a gyümölcsök és a zöldségek.

A bevezetőben említett egyetemek kutatói összesen 181 000 ember bevonásával, 14 éven át tartó vizsgálatok révén jutottak ahhoz a megállapításhoz, hogy az antocianidineknek vérnyomás csökkentő hatásuk van. Jellemző, hogy a 14 év alatt a 181 000 résztvevőből 35 000-nél alakult ki magas vérnyomás betegség. A magas antocianidin tartalmú áfonyák vérnyomás csökkentő hatása a 60 éven aluliaknál a legeffektívebb.

Mindenkinek ajánlani tudom tehát, hogy fogyasszon bátran áfonyaféléket, hiszen nem csak az ízük kiváló, hanem rendkívül jótékony hatásúak egészségünkre is!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!