A tüdőrák az egyik vezető halálok a fejlett világban, melynek kialakulásért az esetek 90%-ában a dohányzás a felelős. Éppen ezért van nagyon komoly jelentősége annak a felfedezésnek, mely szerint bizonyos természetes vegyületek csökkentik a tüdőrák előfordulását, dohányosokban is. Azoknál a dohányosoknál ugyanis, akik naponta legalább 3 adag zöldséget és gyümölcsöt, valamint fekete és/vagy zöld teát isznak, alacsonyabb a tüdőrák előfordulási valószínűsége.

Bizonyos flavonoidok védelmet nyújthatnak a tüdőrákkal szemben, mely egyébként az esetek többségében halálos kimenetelű.

Melyek ezek a flavonoidok és miben találhatók meg?

- catechinek (áfonyák, zöld tea, fekete tea)
- kaempferol (kelbimbó, alma)
- kvercetin (áfonya, alma, hagyma, bab)

Természetesen a tüdőrák megelőzésének a legjobb módja továbbra is az, ha abbahagyjuk a dohányzást, azonban a tanulmány rámutatott arra, hogy a fenti vegyületek csökkentik a tüdőrák rizikóját, még dohányosok esetében is.

Ezért mindenkinek (dohányosoknak főleg) javasolt fogyasztani ezeket a vegyületeket, lehetőleg minél nagyobb számban.

A flavonoidok olya módon védenek a tüdőrákkal szemben, hogy gátolják az ún. angiogenezis folyamatát, melynek során erek alakulnak ki a rákos daganatok körül, ellátva őket a szükséges tápanyagokkal. Emellett a flavonoidok gátolják a tumor sejtek növekedését és elősegítik az apoptozis, azaz programozott sejthalál folyamatát.

A flavonoidok olyan ráktípusok kialakulását is csökkenthetik, melyek közvetlen kapcsolatba hozhatók a dohányzással: fej és nyak rák, húgyhólyagrák, veserák.
A flavonoidok más tulajdonsága révén megakadályozhatja a DNS sérülését (főleg a mitokondriális DNS-ét), s így a degeneratív folyamatok elindulását.

Magas flavonoid tartalmú készítményeink:

- Matuzalem
- Tőzegáfonya
- Vad Kékáfonya

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!