Egy friss kutatás szerint az áfonyafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának valószínűségét. Kutatók azt találták, hogy azok a nők és férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak áfonyaféléket, kisebb eséllyel „kapják el” ezt a degeneratív betegséget.

Forrás: Harvard School of Public Health, Boston, dr. Xiang Gao, American Academy of Neurology’s 63rd annual meeting, Hawaii

Emellett a Parkinson-kór megelőzése érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani almát, narancsot, grapefruitot és minden olyan gyümölcsöt, melynek magas a flavonoid tartalma.
A kutatásba összesen 49 281 férfit és 80 336 nőt vontak be és kérdések alapján kiszámolták a flavonoid fogyasztásukat. Ezt követően kielemezték, hogy van-e kapcsolat a flavonoid fogyasztás és a Parkinson-kór kifejlődése között.

{$up_uri}pirosmedicina/parkinson.jpgA résztvevőket 20-22 évig követték, ez idő alatt összesen 805 embernél alakult ki Parkinson-kór. Férfiaknál a legtöbb flavonoidot fogyasztó 20%-nál 40%-kal alacsonyabb volt a betegség kifejlődésének esélye a legkevesebb flavonoidot fogyasztó 20%-hoz képest. Nők esetében nem találtak kapcsolatot a flavonoid fogyasztás és a Parkinson-kór kialakulási valószínűsége között.

A kutatás vezetője szerint a flavonoidoknak és főleg az antocianidineknek agysejt védő hatásuk lehet, s a flavonoidok természetes és egészséges módon segíthetik megelőzni a Parkinson-kórt.

Korábbi kutatások arra világítottak rá, hogy a D-vitamin hiány is elősegítheti a Parkinson-kór kialakulását. Azoknál, akiknél alacsony D-vitamin szintet mértek, 60%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki a betegség (National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finnország).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!