Egy friss tanulmány szerint azok a nők, akik mellrákban szenvednek, jelentősen csökkenthetik a betegség visszatérésének esélyét azzal, ha engedik a sebésznek, hogy a tumor körüli egészséges szövetből egy kis részt eltávolítson.

A tanulmány azt mutatta, hogy ha ebből az egészséges szövetből 2mm-t eltávolítanak, 90%-kal csökken a betegség kiújulásának esélye.

A gyakorlat korábban azt mutatta, hogy a sebészek eltérően viszonyultak ehhez a kérdéshez, volt olyan sebész, aki csak 1mm-t, mások akár 1cm-t is kivágtak az ép szövetből.

A Good Hope Hospital (Sutton Coldfield, Birmingham) orvosai kutatásuk során azt tapasztalták, hogy drámai csökkenés tapasztalható a rák kiújulásában azoknál, akiknél ez egészséges szövetből nagyobb darabot metszenek ki. A kutatásba 303 invazív mellrákban szenvedő nőt vontak be. Ennél a típusú mellráknál a legnagyobb a valószínűsége, hogy a daganat átterjed más szervekre is, éppen ezért ez a fajta tekinthető a leghalálosabb változatnak.

Azoknál a nőknél, akiknél 1mm-t távolítottak el a tumort körülvevő egészséges szövetből, 35% volt a rák kiújulásának előfordulása, míg azoknál a nőknél, akiknél 2mm-t, ez a szám csupán 2,4% volt.

Ez hatalmas különbség, éppen ezért felhívja a figyelmet a megfelelő döntéshozatalra. A kevésbé invazív mellrákok esetén ezt a különbséget nem tapasztalták az orvosok.

A mellrák gyógyítása az elmúlt 30 évben komoly fejlődésen ment keresztül, mára 10 mellrákban szenvedő nő közül 8 életben van a diagnózist követő 5. évben.

Természetesen nagyon-nagyon messze vagyunk még attól, hogy elégedettek lehessünk a számokkal. Éppen ezért mindennél fontosabb a megelőzés, amihez jó minőségű étrend-kiegészítő termékeink is hozzájárulhatnak.

És nagyon kellenének végre már az igazi tumor markerek, amikkel valóban hatékonyan lehetne szűrni a betegséget, mert a jelenlegi képalkotó eljárásaink (mammográfia, ultrahang) hatékonysága nem kielégítő.

{$up_uri}megafoodgombabanner.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!