Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak olyan magas flavonoid tartalmú ételeket, mint a különböző áfonyák, az alma, egyes zöldségek, a tea vagy éppen a vörös bor, kisebb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, derül ki a Neurology szaklapban publikált tanulmányból.

A flavonoidok olyan természetes, bioaktív vegyületek, melyek a növényekben találhatók.

Jelen tanulmányban, úgy tűnik, hogy a protektív (védő) hatás az antocianidineknek köszönhető, melyek a flavonoidok egyik alcsoportját képezik. Ezek a rendkívül értékes vegyületek több zöldségberries.jpgben és gyümölcsben is jelen vannak, különösen az áfonyafélékben találhatók meg nagy mennyiségben.

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy a flavonoidoknak más kedvező tulajdonságaik is lehetnek szervezetünkre:

-    vérnyomáscsökkentés
-    szívbetegségek megelőzése
-    demencia (szellemi leépülés, elbutulás) megelőzése
-    védelem egyes ráktípusokkal szemben

Az összesen 49 280 férfi és 80 336 nő bevonásával készült tanulmány (Nurses’ Health Study) az első, mely egyértelműen bizonyítja a favonoidok agysejtekre gyakorolt pozitív hatását. Sajnos nők esetében nem sikerült szignifikáns eredményt kimutatni a témában, azonban férfiaknál a flavonoidok akár 40%-kal is csökkenthetik a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a nők esetében nem hatásosak a flavonoidok, csupán a Parkinson-kór rizikóját nem képesek csökkenteni.

Flavonoid tartalmú étrend-kiegészítők:

-    Matuzalem
-    Wild Blueberry
-    Tőzegáfonya

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!