A mellrák az egyik vezető halálok a nők között a fejlett világban, évente több 100 000 nőt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel világszerte. A tartós ösztrogén kezelés az egyik olyan rizikófaktor, mely elősegíti a mellrák kialakulását.

Ezt a rizikófaktort csökkenteni lehet a Tamoxifen nevű mellrák ellenes gyógyszer használatával, mivel hatóanyaga közömbösíti az ösztrogén aktivitást.

A Fox Chase Cancer Center kutatói tanulmányuk során azt találták, hogy az omega-3 zsírsavak (mely a halolajban található nagy mennyiségben) biztonságosan és hatékonyan erősítik a Tamoxifen hatását.

{$up_uri}Piros-Medicina/breastcancer.jpgAz egérkísérletek kimutatták, hogy azoknál az állatoknál, akik a Tamoxifen mellett omega-3 zsírsavakat kaptak a daganatok kevésbé agresszívvé váltak és jobban reagáltak a Tamoxifenre.

Emellett az omega-3 zsírsavak az immunrendszer működését is támogatták, így csökkent a gyulladások, allergiás reakciók előfordulása is.

Természetesen még további vizsgálatok szükségesek, azonban úgy tűnik, hogy az omega-3 zsírsavak hatékonysága sokkal szélesebb spektrumot ölel fel, mint azt valaha is gondoltuk. Érdemes minden nap fogyasztani omega-3 zsírsav tartalmú ételeket és étrend-kiegészítő készítményeket.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!