Mit jelent az immunterápia? Hogyan hat az immunrendszerre? Mivel érhető el az immunrendszer erősítése?

A biológiai kezelés (immunterápia, biológiai választ módosító terápia, vagy csak egyszerűen bioterápia) a szervezet saját immunrendszerét használja a rákos daganatok, ráksejtek elpusztítására. Az immunrendszer sejtjei, antitestei, szervei mind azon dolgoznak, hogy megvédjék a szervezetet a külső behatolóktól: vírusoktól, baktériumoktól. Orvosok és kutatók rájöttek arra, hogy az immunrendszer képes lehet megkülönböztetni az egészséges sejteket a rákos sejtektől.

A biológiai kezelés lényege az immunrendszer erősítése direkt vagy indirekt módon az alábbiak szerint:

- felismerhetővé tenni a rákos sejteket, ezáltal az immunrendszer hatékonyabban képes elpusztítani azokat
- erősíteni az immunrendszer ráksejteket pusztító sejtjeit
- megváltoztatni a ráksejtek növekedési ütemét
- megállítani azt a folyamatot, melynek során az egészséges sejtek rákos sejtekké alakulnak
- erősíteni a szervezetnek azt a képességét, hogy károsodott sejtjeit kijavítsa, amit a kemoterápia vagy sugárkezelés, illetve egyéb károsító tényezők okoznak
- megelőzni a rákos sejtek átterjedését a test más részeire

Hogyan küzd az immunrendszer a rákos sejtek ellen?

A humán immunrendszer különböző típusú fehérvérsejteket tartalmaz, mindegyik más módon támadja az idegen vagy beteg sejteket, pl. a ráksejteket:

A, Limfociták: fehérvérsejtek, B, T és NK sejtek

- B sejtek: antitesteket termelnek, melyek megtámadnak más sejteket
- T sejtek: közvetlenül támadják a ráksejteket
- NK (natural killer cells – természetes ölősejtek): olyan vegyületeket termelnek, melyek megkötik és elpusztítják az idegen, betolakodó sejteket

B, Monociták: olyan fehérvérsejtek, melyek bekebelezik az idegen sejteket

C, Dendritikus sejtek: „feltálalják” az idegen sejteket az immunrendszernek

Ezek a fehérvérsejtek a vérben vannak jelen, ezáltal eljutnak a szervezet minden részébe ás védik a szervezetet a ráktól és más betegségektől. A sejtek két féle anyagot tudnak kiválasztani: antitesteket és citokineket. Az antitestek az általuk felismert kártékony anyagokra reagálnak, az antigénekre. A citokinek olyan fehérjék, melyeket az immunrendszer bizonyos sejtjei termelnek és közvetlenül képesek elpusztítani a ráksejteket.

Milyen típusai vannak a biológiai terápiának?

A rákgyógyításban használt biológiai terápiáknak több változata van. A biológiai válaszmódosítók (BRM) megváltoztatják az immunrendszer és a rákos sejtek kölcsönhatását. A biológiai válaszmódosítókat laboratóriumokban állítják elő, majd adják be a betegeknek, ezáltal:

- növelik a szervezet képességét a betegségek legyőzésére
- az immunrendszer pusztító erejét a beteg sejtekre fókuszálják
- erősítik a legyengült immunrendszert

Biológiai válaszmódosítók:

- nem specifikus immunmoduláns szerek: olyan biológiai gyógyszerek, melyek stimulálják az immunrendszert, arra ösztönzik, hogy több antitestet és citokint termeljen, ezáltal eredményesebben lépjen fel a kórokozókkal és ráksejtekkel szemben.

- interferonok: olyan biológiai válaszmódosítók, melyek természetes állapotban előfordulnak a szervezetben. Szintén laboratóriumi körülmények között állítják elő őket, és adják be a betegeknek. Úgy tűnik, hogy erősítik az immunrendszer ráksejt pusztító működését. Az interferonok közvetlenül is hatnak a ráksejtekre, lassítják a rákos daganatok növekedését. Néhány interferon stimulálja a természetes ölősejteket, T sejteket és makrofágokat.

- interleukinok: számos immunsejt termelődését és aktivitását növeli. Az interleukinek olyan fehérjék (citokinek), melyek a szervezetben megtalálhatók, de laboratóriumokban is előállíthatók. Főleg a limfociták működését stimulálják.

- kolónia stimuláló faktorok: olyan fehérjék, melyek a csontvelőben lévő őssejtekre hatnak, stimulálják a vérsejtek termelődését. Általában kemoterápiával együtt alkalmazzák, segít az immunrendszer erősítésében. Kemoterápia során a csontvelő vérsejt képző képessége gyengül, ezáltal a betegek fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

- monoklonális antitestek: olyan hatóanyagok, melyeket laboratóriumokban állítanak elő annak érdekében, hogy megkössék a ráksejteket. Az egészséges sejtekre nincsenek hatással. Monoklonális antitest terápiás szerek: trastuzumab (Herceptin) - mellrák, rituximab (Rituxan) – limfómákra.

- citokin terápia: a citoki terápia olyan fehérjéket használ (citokinek), melyek abban segítik az immunrendszert, hogy felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket. A citokinek laboratóriumokban is előállíthatók, de a szervezetben természetes körülmények között is előfordulnak. A citokin terápiát előrehaladott melanóma kezelésében és adjuváns terápiában alkalmazzák (a műtét vagy sugárkezelést követő kicsiny áttétek eltávolítása). A citokin terápia a szervezet bármely részét képes elérni, hogy elpusztítsa a ráksejteket és megakadályozza a rákos daganatok növekedését.

- vakcina terápia: a vkacina biológiai terápia egyelőre kísérleti fázisban van. Valódi eredményeket még nem ismerünk. Rák vakcinát akkor alkalmaznak, amikor a betegség már kifejlődött, de a tumor még kicsi. A kutatók főleg melanomában vizsgálják a vakcinák hatékonyságát. Gyakran más terápiával is kombinálják, pl. citokin terápiával.

Vannak-e a biológiai kezelésnek mellékhatásai?

Mivel minden ember más, eltérő módon reagál a különböző biológiai kezelésekre. A mellékhatások lehetnek súlyosak, enyhék, de akár el is maradhatnak.

A biológiai terápiák mellékhatásai leggyakrabban az influenza tüneteire hasonlítanak: láz, hidegrázás, hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradtság.

Pár éven belül legalább 300 ilyen készítmény közt válogathatunk (jelenleg kb. 30-at használunk), ami jó hír, mert javíthatják a betegek gyógyulási esélyeit, és rossz hír, mert amiből 300 van, az biztosan nem az az univerzális gyógyszer, ami a rákképződés okát támadja.

{$up_uri}dag.jpg


{$up_uri}megafoodgombabanner.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!