Egy újabb ígéretes tanulmány jelent meg a gyömbérfélék családjába tartozó, anti-tumor tulajdonságairól ismert indiai fűszernövényről, a kurkumáról. A Kansas Egyetem kutatói szerint a kurkumában lévő aktív hatóanyag, a kurkumin hatásos lehet a nyelőcsőrákkal szemben.

A nyelőcsőrák a 8. leggyakoribb rákos daganatféleség világszerte, mely a halálozási rátát tekintve 6. ezen a negatív listán. A betegség leggyakrabban 50 év feletti férfiaknál fordul elő, az American Cancer Society adatai szerint 10 betegből 8 belehal a nyelőcső tumorba. 

A nyelőcsőrákok közül a legnagyobb arányban a nyelőcső adenokarcinóma fordul elő, mely egyre gyakoribb a modern, nyugati világban. A betegséget legtöbbször már kései stádiumban diagnosztizálják, az 5 éves túlélés pedig kevesebb, mint 10%.

A hagyományos terápia magában foglalhatja a kemoterápiát, sugárkezelést és sebészi beavatkozást. 

A kurkumával végzett korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy egyes daganatos betegségekben a kurkuma rendkívül hatékony lehet, laboratóriumi vizsgálatokban pl. 81%-kal csökkentette az agydaganatok növekedését.  

curcuma.jpg

A most megjelent amerikai vizsgálatból azt láthatjuk, hogy a kurkuma nyelőcsőrákban is kedvező hatást fejthet ki, hatóanyagai megtámadják a rákos sejteket és pusztítják azokat. 

Fűszerként számtalan étel ízesíthető vele,  az indiai konyhában egyenesen nélkülözhetetlen. Az ayurvédikus orvoslás pedig már évezredek óta tartja számon a kurkumát, mint kiváló hatású gyógynövényt. 

A kurkuma, olíva olaj és mentol kombinációja kiváló epehajtó hatású, a kisebb epegörcsöket megszünteti és megakadályozza a kőképződés folyamatát az epehólyagban. Citromos víz elkortyolgatása a hatást még jobban felerősíti. A citromos vízzel bevett magnézium még jobb, mert a magnézium görcsoldó hatása jobban érvényesül. A citromos vízbe soha ne tegyünk semmilyen édesítő hatású anyagot!  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!