A kurkuma egy világszerte népszerű fűszer, melyet előszeretettel használnak a Távol-Keleten főzésre, betegségek gyógyítására. A kurkuma szerves részét képezi a curry pornak, de a mustár jellegzetes színét is sokszor a kurkuma adja. Gyakran a sáfrány helyettesítésére is használják. A kurkuma egy erős antioxidáns, melyet gyakorta olívaolajhoz vagy szezámolajhoz kevernek, s így sokáig eláll. A kurkumát az élelmiszeriparban színezőanyagként is használják, a kurkumával színezett ételek, italok sokkal természetesebbek és egészségesebbek.

A keleti gyógyítók és az Ayurveda előszeretettel alkalmazta a kurkumát elsősorban méregtelenítésre, az epekő kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakult kövek méretének csökkentésére, az epe kiáramlásának elősegítésére.

Több tanulmány is megerősítette a kurkuma antioxidáns tulajdonságát, ami különösen fontos oszteoartritisz és reumatoid artritisz esetén.

A kurkuma alkoholos tinktúrája megfigyelések szerint képes csökkenteni a vércukorszintet, így a cukorbetegség kezelésének kiegészítője lehet.

Kínai vizsgálatok azt mutatták, hogy a kurkuma fogyasztása csökkenti a szérum koleszterin szintet.

A WHO (World Health Organization) kifejezetten javasolja a kurkuma használatát.

A kurkuma gyökérből izolált lipopoliszacharidok erősítik az immunrendszert.

A kurkuma in vitro kísérletekben képes volt elpusztítani a Gram-pozitív szalmonella baktériumokat, emellett gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik.

A kurkuma legérdekesebb és leghasznosabb tulajdonsága azonban anti-tumor hatásában rejlik. Úgy tűnik, hogy a kurkuma képes csökkenteni a kóros genetikai mutációk számát (állatkísérletekben). Emellett elősegíti az apoptózis folyamatát leukémiás sejtekben és gátolja a ráksejtek növekedését vastagbélrákban.

Kurkuma tartalmú készítményünk:

MegaFood Antioxidant

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!