A Leicester Egyetem (Anglia) kutatói szerint a curry egyik fontos összetevőjében, a kurkumában található biológiailag aktív vegyület, a kurkumin szignifikánsan csökkentheti a vastagbélrákos betegek kemoterápiás kezelésének mellékhatásait, segítve ezzel őket abban, hogy a teljes kezelést végig tudják csinálni.

A vastagbélrákban szenvedő betegek általában a FOLFOX protokollt kapják, mely 3 kemoterápiás készítmény kombinációja.
turmeric_6.jpg
FOL = Leucovorin Calcium

F = Fluorouracil

OX = Oxaliplatin

A kemoterápiás kezelés gyakran különböző gyógyszerek kombinációját jelenti, melyek eltérő módon pusztítják a rákos sejteket, együttesen erőteljesebb hatást kifejtve.

Sajnos a kezelés a betegek 40-60%-ánál nem hatásos, azonban igen súlyos mellékhatásokkal járhat, pl. idegfájdalom, bizsergés, ami csak a kemoterápiás dózis csökkentésével mérsékelhető. A legtöbb ilyen esetben a kezelést idő előtt abba kell hagyni.

Laboratóriumi vizsgálatok korábban azt mutatták, hogy a kurkumin erősíti a kemoterápia ráksejt pusztító képességét. Ezért az angliai egyetem kutatói embereken is vizsgálni fogják a kurkumin jótékony hatását, kb. 40 olyan vastagbélrákban szenvedő beteget vonnak be a tanulmányba, akiknél a betegség már átterjedt a májra is. 75%-uk kurkumin tartalmú készítményt fog kapni a FOLFOX protokoll mellett. Céljuk, hogy a gyakorlatban is megerősítsék a kurkumin pozitív hatásait.

A tanulmánynak komoly jelentősége van, hiszen a vastagbélrák az egyik leggyakoribb rákos betegség Európában. A kurkuma pedig egy nagyon régóta ismert és kedvelt fűszernövény.   

Kurkuma tartalmú étrend-kiegészítők:

- MegaFood Antioxidant
- Fermentált áfonya és papaya

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!