Az Ázsia déli részén honos, halványsárga színű fűszernövény, a kurkuma egyik legfontosabb összetevője a kurkumin. A Tel Aviv Egyetem kutatói azt találták, hogy ez a bizonyos aktív komponens erősíti azoknak a gyulladás csökkentő gyógyszereknek a terápiás aktivitását, melyeket vastagbélrák esetén alkalmazunk.

Forrás: Therapeutic Advances in Gastroenterology

A kutatás vezetője szerint a kurkumint a gyógyszerrel kombinálva kell alkalmazni a betegeknél, s az eredményeket humán tanulmányok során kell dokumentálni. dr. Lev-Ari szerint még további teszteket kell végezni ahhoz, hogy egy új terápiás módszerről tudjunk beszélni, azonban az eredmények nagyon bíztatóak, mivel úgy tűnik, hogy a gyógyszer+kurkumin kombináció hatásosabb vastagbélrák esetén.

 

 

{$up_uri}MegaFood/turmeric3.jpg

 


Az elmúlt évtizedek vizsgálatai azt mutatták, hogy erős kapcsolat van a rák kialakulása és a krónikus gyulladások között.

A gyomor krónikus gyulladása növeli a gyomorrák kialakulásának esélyét. A máj gyulladása (pl. hepatitisz) májrákot okozhat.

dr. Lev-Ari és munkatársai a Celecoxib (Celebrex), népszerű non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásait vizsgálták, melyet gyakran alkalmaznak artritisz esetén (a készítmény egy erősen szelektív COX-2 gátló, így kevesebb mellékhatással jár a szedése). A készítmény laboratóriumi kísérletekben gátolta a vastagbél ráksejtek növekedését. A kurkumin a vizsgálatok során a gyógyszer anti-tumor és gyulladáscsökkentő hatását erősítette és csökkentette a mellékhatások előfordulási gyakoriságát is (pl. szívinfarktus, stroke).

A kutatócsoport a módszert később több rákbetegségben is szeretné tesztelni.
Kiemelték még, hogy a kurkumin egy nagyon erős antioxidáns, tehát képes közömbösíteni a káros szabad gyököket, melyeknek fontos szerepük lehet a rákos elfajulások kialakulásában.

Kurkuma tartalmú készítményünk:

MegaFood Antioxidant

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!