A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövényünk, mely Ázsia déli részén őshonos, ahol a megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára. A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe jellegzetes sárgás, narancsos, fő alkotórésze az ázsiai konyha által kedvelt curry fűszerkeveréknek. Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős, kesernyés, a mustárhoz hasonlít.
A dél-indiai Nizamabad város Ázsia legnagyobb kurkuma termelője. Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt. A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz. A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik.
Több tudományos kutatás is foglalkozott már a kurkuma egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a kurkuma: gombaölő, baktériumölő, szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, az artritisz és egyes rákos daganatok. A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.
További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak:
- prosztatarák megelőzés
- egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre
- természetes méregtelenítő, májtisztító
- csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét
- gátolja a daganatok áttét képződését
- természetes gyulladáscsökkentő
- egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját
- természetes fájdalomcsillapító
- segíti a zsíranyagcserét
- Kínában régóta használják a depresszió kezelésére
- gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén
- javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait
- bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél
- gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pszoriázis