A rák továbbra is vezető haláloknak számít Amerikában és Európában. Megdöbbentő adat azonban még ennek tükrében is, hogy a prosztatarák minden 6. férfit érint élete során. A legtöbben nem az elsődleges tumor miatt halnak meg, hanem az áttétek következtében, amikor a primer tumor sejtjei eljutnak a szervezet más részeibe és ott ún. metasztázisok alakulnak ki, amik általában malignusabbak (még rosszabb indulatú), mint a primer tumor maga.

A prosztatarák progressziója (kifejlődése) normális esetben meglehetősen lassú és egészen addig, amíg nem ad áttéteteket, jól kontrollálható a betegség. Ebben a folyamatban fontos szerepe van a táplálkozásnak és az életmódnak. 

turmeric1.jpg

 
A prosztatarákkal éppen az a legnagyobb probléma, hogy sok esetben csak akkor történik meg a betegség diagnosztizálása, amikor már kialakult az áttét. 
 
Szerencsére rendelkezésünkre állnak olyan természetes összetevők is, melyek képesek lehetnek kontrollálni a prosztata ráksejtek osztódását és a tumor növekedését. A kutatók által az egyik legígéretesebb összetevőnek tartott természetes vegyület a kurkumában található kurkumin. 
 
A Ludwig-Maximillians University (Németország) kutatói tanulmányt jelentettek meg a Carcinogenesis című szaklapban, melyből az derül ki, hogy laboratóriumi kísérletekben a kurkumin képes gátolni a prosztata ráksejtek metasztázisát (áttét képződését). 
 
A német tanulmány nem az első a témában, korábban már más kísérletek is hasonló eredményre jutottak más daganatok esetében (tüdőrák, mellrák).      
 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!