A statisztikák meghökkentőek, a jövő pedig ijesztő képet fest. A rák nagyon hamar az egyik vezető halálokká vált világszerte. De mi okozza valójában a rákot? Hogyan tudjuk jelentősen növelni túlélési esélyeinket?
A rák – ha egyáltalán lehet így általánosítani – egy borzalmas betegség, mely fizikailag és szellemileg is megviselheti a betegeket, sokszor a legbátrabbakat is térdre kényszeríti.
Évente egy Magyarországnyi ember lesz rákos a Földön (kb. 10 millió) és kb. 6,3 millió ember hal meg közvetlenül rák következtében. Minden 10. másodpercben meghal egy ember a Földön tüdőrák következtében.
A WHO a rákot a szív-, és érrendszeri betegségek utáni második legtöbb halálesetet követelő betegséggé rangsorolta. Arra is figyelmeztetnek, hogy valamin sürgősen változtatnunk kell, hiszen 25 éven belül a rákos esetek száma meg fog duplázódni.
Ki szeretne a rák statisztikák részévé válni? Valljuk be őszintén, senki!
A kérdés az, hogy üljünk ölbe tett kézzel és várjuk a csodát, vagy effektíven tegyünk azért, hogy elkerüljük ezt a szörnyű kórt?
Nagy valószínűséggel Ön, aki most is ezt a cikket olvassa és érdeklődik a téma iránt, a tevékenyek csoportjába tartozik, azok közé, akik tenni akarnak egészségük érdekében akár betegek, akár egészségesek is jelenleg.
A WHO előrejelzése tragikus, de mondjuk ki őszintén, nem meglepő, hiszen akár merre nézünk, ártalmas, közvetlenül vagy közvetetten életveszélyes dolgokat látunk magunk körül:
- dohányosokat
- azbeszt szigetelést
- növényvédőszerekkel, gyomirtókkal kezelt élelmiszereket
- benzolt (szintén a cigarettában megtalálható)
- formaldehid vegyületeket (pl. bútorgyártás)
- szteroidokat
- víz-, és levegőszennyezést
- szintetikus ragasztókat és oldószereket
- mérgező hulladékot
- elektromágneses sugárzást
Sajnos a sort még hosszan folytathatnánk. A legtöbb felsorolt termék modern életmódunk termékei, melléktermékei.
Hogyan csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét?
Átlagosan 30-40%-kal csökkenthető a rákbetegségek előfordulási valószínűsége az alábbi életmód betartásával:
- zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend
- egészséges testsúly
- minimális alkoholfogyasztás
- alacsony zsírtartalmú ételek és kevés, csak is jó minőségű só
- az ételek tárolásának és elkészítésének biztonságos alkalmazása
- dohányzás mellőzése
Ezzel a pár tényezővel tehát jelentősen javíthatjuk életkilátásainkat.
További meghökkentő számok:
- a tüdőrákok 33%-a és a vastagbélrákok 75%-a megelőzhető lenne megfelelő táplálkozással
- a mellrákok 33-50%-a elkerülhető lenne megfelelő étrenddel
- a rák kialakulásának esélye 20%-kal csökkenthető lenne napi 5 vagy több adag zöldség és/vagy gyümölcs elfogyasztásával
A megfelelő ételek ellátják szervezetünket azokkal a fontos tápanyagokkal, melyekre szervezetünknek szüksége van az egészség megőrzéséhez. Az egészséges táplálkozás nem csak a rák ellen véd, hanem a szív-, és érrendszeri betegségekkel szemben is. Itt szintén fontos az ideális testsúly és a rendszeres mozgás.
A recept tehát a következő: ne dohányozzon, táplálkozzon megfelelően, mozogjon és figyeljen a testsúlyára.
Mindezek segítségével akár 75%-kal csökkentheti a rák kialakulásának esélyét!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!