A statisztikák meghökkentőek, a jövő pedig ijesztő képet fest. A rák nagyon hamar az egyik vezető halálokká vált világszerte. De mi okozza valójában a rákot? Hogyan tudjuk jelentősen növelni túlélési esélyeinket?

Szinte mindenkiben felmerül a kérdés, amikor kiderül, hogy rákos beteg: „miért pont én”? Ez egy szomorú tény, de a legtöbb ember nem is tudja, hogy miért lett rákos. Pedig a valódi gyökerek lehet, hogy akár 10-20 évvel korábbról erednek.

A rák – ha egyáltalán lehet így általánosítani – egy borzalmas betegség, mely fizikailag és szellemileg is megviselheti a betegeket, sokszor a legbátrabbakat is térdre kényszeríti.

Évente egy Magyarországnyi ember lesz rákos a Földön (kb. 10 millió) és kb. 6,3 millió ember hal meg közvetlenül rák következtében. Minden 10. másodpercben meghal egy ember a Földön tüdőrák következtében.

A WHO a rákot a szív-, és érrendszeri betegségek utáni második legtöbb halálesetet követelő betegséggé rangsorolta. Arra is figyelmeztetnek, hogy valamin sürgősen változtatnunk kell, hiszen 25 éven belül a rákos esetek száma meg fog duplázódni.

Ki szeretne a rák statisztikák részévé válni? Valljuk be őszintén, senki!

A kérdés az, hogy üljünk ölbe tett kézzel és várjuk a csodát, vagy effektíven tegyünk azért, hogy elkerüljük ezt a szörnyű kórt?

Nagy valószínűséggel Ön, aki most is ezt a cikket olvassa és érdeklődik a téma iránt, a tevékenyek csoportjába tartozik, azok közé, akik tenni akarnak egészségük érdekében akár betegek, akár egészségesek is jelenleg.

A WHO előrejelzése tragikus, de mondjuk ki őszintén, nem meglepő, hiszen akár merre nézünk, ártalmas, közvetlenül vagy közvetetten életveszélyes dolgokat látunk magunk körül:

- dohányosokat
- azbeszt szigetelést
- növényvédőszerekkel, gyomirtókkal kezelt élelmiszereket
- benzolt (szintén a cigarettában megtalálható)
- formaldehid vegyületeket (pl. bútorgyártás)
- szteroidokat
- víz-, és levegőszennyezést
- szintetikus ragasztókat és oldószereket
- mérgező hulladékot
- elektromágneses sugárzást

Sajnos a sort még hosszan folytathatnánk. A legtöbb felsorolt termék modern életmódunk termékei, melléktermékei.

Hogyan csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét?

Átlagosan 30-40%-kal csökkenthető a rákbetegségek előfordulási valószínűsége az alábbi életmód betartásával:

- zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend
- egészséges testsúly
- minimális alkoholfogyasztás
- alacsony zsírtartalmú ételek és kevés, csak is jó minőségű só
- az ételek tárolásának és elkészítésének biztonságos alkalmazása
- dohányzás mellőzése

Ezzel a pár tényezővel tehát jelentősen javíthatjuk életkilátásainkat.

További meghökkentő számok:

- a tüdőrákok 33%-a és a vastagbélrákok 75%-a megelőzhető lenne megfelelő táplálkozással
- a mellrákok 33-50%-a elkerülhető lenne megfelelő étrenddel
- a rák kialakulásának esélye 20%-kal csökkenthető lenne napi 5 vagy több adag zöldség és/vagy gyümölcs elfogyasztásával

A megfelelő ételek ellátják szervezetünket azokkal a fontos tápanyagokkal, melyekre szervezetünknek szüksége van az egészség megőrzéséhez. Az egészséges táplálkozás nem csak a rák ellen véd, hanem a szív-, és érrendszeri betegségekkel szemben is. Itt szintén fontos az ideális testsúly és a rendszeres mozgás.

A recept tehát a következő: ne dohányozzon, táplálkozzon megfelelően, mozogjon és figyeljen a testsúlyára.

Mindezek segítségével akár 75%-kal csökkentheti a rák kialakulásának esélyét!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!