A bennünk lévő sejtek száma egészen elképesztő: kb. HATSZÁZEZER MILLIÁRD!!!!

Naponta a sejtjeink egy ezreléke elpusztul, és ugyan annyi keletkezik helyettük. Ez az egy ezreléknyi mennyiség még mindig naponta HATSZÁZ MILLIÁRD sejtet jelent.

A természetes sejtpusztulást APOPTÓZISNAK nevezzük. A szó eredete görög, falevelek hullását jelenti ógörögül, míg a modern görög nyelvben a kopaszodást, hajhullást.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/autumn5.jpg


Minden olyan sejt, amelyik funkciójában károsodik és már nem képes elvégezni jól a feladatát pusztulásra van ítélve, hogy helyet adjon az őt pótló új, ép sejtenek. Ennek hiányában a szervezet elpusztulna.

De ekkora tömegben mindig vannak olyan sejtek, amik túlélnek, azaz kikerülik a programozott sejthalált, és belőlük fejlődik ki a rosszindulatú daganatok zöme.

Ahogy az erdész megjelöli a kivágandó, beteg fákat, pontosan ugyan úgy tesznek a sejtek is, amikor a felszínükön olyan jelölő molekulák jelennek meg, amik lehetővé teszik felismerésüket az őket eltakarító sejtek számára.

Az egyik ilyen jelölő molekula a foszfatidilszerin. A molekula a sejtmembrán belső rétegében helyezkedik el, de amikor a sejt visszavonhatatlanul károsodik, akkor onnan a kettős membrán külső oldalára vándorol, és ezáltal felismerhetővé teszi az elpusztítandó sejtet. A molekula szerkezet nem bonyolult, mert egy 3 értékű alkoholhoz (glicerin) két zsírsavlánc (az egyik gyakran arachidonsav) és egy szerin nevű aminosav kapcsolódik.

Érdemes ezt e molekulát megjegyeznünk, mert még más, egészen elképesztő tulajdonságai is vannak.

Egyre több apoptózist beindító mechanizmusról van tudomásunk, ezáltal lehetővé vált a daganat ellenes terápiában egy új gyógyszercsalád első tagjainak a kifejlesztése, melyek az apoptózis beindításának az elvén alapulnak. Ezzel párhuzamosan azt is intenzíven vizsgálják, hogy milyen trükkökkel képes a sejtek egy része az apoptózist kijátszani és ezen molekulák közömbösítése szintén ígéretes terápiás irány lehet.

De egyet ne feledjünk. Naponta hatszáz milliárd sejt közül valószínűleg több tízezer játssza ki az apoptózis mechanizmusát és lép rá arra az útra, ami a rosszindulatú elfajulás felé vezet, de mégsem tudnak rajta végig menni, mert az immunrendszer menet közben lekapcsolja őket. Ha ez a mechanizmus nem tökéletes, akkor érthetővé válik az a tény, hogy olyan rákbetegek, akik meggyógyultak betegségükből mégis sokkal gyakrabban kaphatnak egy másik rákbetegséget, mint azok az embertársaik, akiket ez a betegség elkerült.

Ezért az immunrendszer védelme fokozottan lényeges a rákbetegséget túlélőkben, mert a gyógyult daganatos beteg esetében egyszer már biztosan át lett verve az immunrendszer!

Mit tehetünk?

Ne dohányozzanak, ne hízzanak el, sokat sportoljanak, egészségesen táplálkozzanak (mediterrán étrend), ne idegeskedjenek, kerüljék a piszkos, poros, szennyezett levegőjű munkahelyeket, városokat és fogyasszanak jó minőségű táplálék kiegészítőket: Green Magma, Power Plants, Super Greens, Omega 3-6-9 , Hemp Protein Powder (kendermag fehérje koncentrátum).

Webáruház - Webáruház
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!