A hüvelyesek, a barna rizs, a zöldségek és a szárított gyümölcsök rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Forrás: Loma Linda University, California, Nutrition and Cancer

A fenti táplálékok ugyanis csökkentik a belek falán kialakuló polipok megjelenésének valószínűségét, amik gyakran elrákosodnak: a hüvelyesek (lencse, bab) heti háromszori fogyasztása 33%-kal, a barna rizs heti egy alkalommal történő fogyasztása 40%-kal, míg a zöldségek heti egyszeri fogyasztása 25%-kal. De hasonlóan hatásosnak bizonyultak a szárított gyümölcsök is.

{$up_uri}Piros-Medicina/brownrice.jpgA kutatók szerint a fenti ételek kedvező tulajdonságai magas rosttartalmuknak köszönhető.

A kutatás vezetője szerint bizonyos zöldségek még hatékonyabban küzdenek a polipok ellen, ilyen pl. a brokkoli, mely olyan speciális vegyületeket tartalmaz, melyek erősítik ezt a kedvező hatást.
A tanulmány megerősítette azokat a korábbi vizsgálatokat, melyek azt állították, hogy a zöldségeknek komoly szerepük lehet bizonyos rákbetegségek kialakulásának megelőzésében.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!