Kanadai kutatók rámutattak arra, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása 26-28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását nőknél. 

A lenmag a polifenolok egy bizonyos fajtáját, ún. lignán vegyületeket tartalmaz, melyek erőteljes anti-tumor hatással bírnak azáltal, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és elősegítik a programozott sejthalál (apoptózis) folyamatát ER- és ER+ mellrákok esetében. A lignán vegyületek anti-ösztrogén hatását in vitro és állatkísérletekben is vizsgálták. Ami a legfontosabb, hogy ezek az értékes vegyületek gátolják az áttétek kialakulását mindkét mellrák típus esetében. 

Sajnos nem könnyű biztosítani szervezetünk számára a lignán vegyületeket, mivel pl. a zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák kb. 0,25-1 mg lignánt tartalmaznak 100g-onként. Ezzel szemben a lenmag kb. 100-szor annyi lignán vegyületet tartalmaz, mint ezek a táplálékok. 100g lenmag akár 3-350mg lignánt is tartalmazhat. 100g szezámmag is 132 mg-ot tartalmaz.

A kanadai kutatók vizsgálták a mellrák előfordulását és a vizsgálatban résztvevők lenmag fogyasztását. Megállapították, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása akár 28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását.
Fontos megjegyezni, hogy a lenmagolaj nem tartalmaz lignán vegyületeket. Napi 5-6mg lignán bevitele már bizonyos fokú védelmet jelenthet a mellrákkal szemben (a nyugati, fejlett világban élő nők lignán fogyasztása ennek kb. egy ötöde, nagyjából napi 1mg).

Fentiek alapján a nők vonatkozásában a lenmag feltétlenül szupertápláléknak tekinthető. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!