A likopin egy piros színű, zsíroldékony pigment, mely főként zöldségekben található, nagyobb mennyiségben pl. a paradicsomban. A likopin a pigmentek egyik családjába, a karotinoidok közé tartozik. Ezek a színes pigmentek felelősek az őszi falevelek, a virágok, a zöldségek és a gyümölcsök színeiért (tök-sárga, répa-narancssárga, piros-paradicsom, paprika).

Szervezetünk nem képes likopint előállítani, ezért táplálkozásunk során kell magunkhoz venni. Legfőbb likopin források: guava, csipkebogyó, görögdinnye, grapefruit (piros), paradicsom. A legtöbb ember a paradicsom és paradicsom tartalmú ételek révén biztosítja szervezete számára a likopint.

A karotinoidokban gazdag ételeknek egészség támogató hatást tulajdonítanak.
Amikor a likopin bejut az emberi szervezetbe, lerakódik a májban, tüdőben, prosztatában, vastagbélben és a bőrben.

A likopin egy erős antioxidáns, mely fontos szerepet játszik a szabadgyökök semlegesítésében, melyek károsítják a sejtmembránokat, a DNS-t és különböző betegségeket okozhatnak.

Több tanulmány is megerősítette, hogy a HIV fertőzöttek, a gyulladásos betegségekben szenvedők, valamint a magas koleszterinszinttel rendelkezők vérének likopin szérum szintje rendkívül alacsony. Más karotinoidokkal ellentétben a vér likopin szintjét nem csökkenti a dohányzás és az alkoholfogyasztás, azonban az idő előre haladtával szintje csökkenni kezd.
 

{$up_uri}MegaFood/paradicsomlikopin.jpg

 


Tanulmányok szerint az alábbi betegségekben lehet jótékony hatású a likopin:

- szív-, és érrendszeri megbetegedések
- AMD
- rák

Szív-, és érrendszeri betegségek

Antioxidánsként a likopin segít megelőzni az LDL-koleszterin oxidációját, mely arterioszklerózishoz és koronária betegséghez vezethet.

Rák

Kutatók erős kapcsolatot találtak a likopin fogyasztás és a prosztata-, és hasnyálmirigyrák alacsonyabb kockázata között. A likopin az egyetlen karotinoid, mely rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Egy 2001-es tanulmány szerint a likopin képes akár 73%-kal csökkenteni a prosztatarák továbbterjedését.

Más orvosi evidenciák szerint a likopinban gazdag paradicsomfogyasztás csökkentheti a tüdő-, mell-, méhnyak-, emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának valószínűségét.

AMD

A likopin mása karotinoidokhoz hasonlóan (lutein, béta-karotin) segíthet az AMD kialakulásának megelőzésében.

Sokan a vörösbor jótékony hatása mellett a likopint tartják a „francia paradoxon” legfőbb okának. Ugyanannyi zsírt és kalóriát esznek, mint az angolok, nem is mozognak többet, ugyan olyan elhízottak, mégis a szív-, és érrendszeri halálozásuk sokkal alacsonyabb és a várható élettartalmuk is magasabb, mint a szigetországban.

Likopin tartalmú készítményünk:

- MegaFood Antioxidant

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!