Ezúttal vegyük szemügyre a kék és lila lúgosító zöldségeket és gyümölcsöket. Melyek a legnépszerűbbek? Milyen kedvező hatással lehetnek szervezetünkre?
Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a legfontosabb tulajdonságuk, hogy védik a húgyútakat és az agyat az anyagcsere során keletkező káros savaktól. Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően lassítják az öregedést és fenntartják a légző rendszer egészségét, emellett védelmet nyújthatnak egyes rákos betegségekkel szemben (az Ayuerveda orvoslás szerint az epekövesség kialakulását is gátolják).
A kék és lila zöldségek és gyümölcsök flavonoidokat, értékes fitonutrienseket és szabad gyök fogó antioxidáns vegyületeket tartalmaznak.
A bennük található legfontosabb lúgosító tápanyagok:
- lutein
- zeaxanthin
- resveratrol
- rostok
- flavonoidok
- ellágsav
- kvercetin
Szervezetre gyakorolt pozitív hatások:
- retina egészségének fenntartása
- LDL-koleszterin csökkentése
- immunrendszer erősítése
- emésztés elősegítése
- kalcium beépülésének segítése
- gyulladások csökkentése
- anti-tumor hatás
- szervezet lúgosítása
A legtöbb kék és lila zöldség, illetve gyümölcs sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, emellett rost tartalmuk is magas.
Indol
Legfőbb forrása: vöröskáposzta, lila karfiol.
Kedvező tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását
Ellágsav
Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.
Antocianidinek
Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák
Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kialakulásának esélyét.
A vizeletet savanyítják, így a húgyúti fertőzések elleni védelemben is nagy szerepük van, valamint az epekövek (többségük koleszerein kő) felpuhulnak, szétmállhatnak rendszeres fogyasztásuk esetében.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!