A szelén egy esszenciális nyomelem, mely kis mennyiségben szükséges az emberi szervezet egészséges működéséhez. A szelén működése meglehetősen sokrétű, egyik fontos szerepe, hogy részt vesz az antioxidáns enzimek felépítésében, melyek elsődleges szerepe a sejtek károsodásának megelőzése. Egyes kutatások szerint a szelénnek anti-tumor tulajdonság is tulajdonítható, mely révén segíthet megelőzni bizonyos rákbetegségeket. Ennek igazolásához további vizsgálatok szükségesek.

A szelén másik fontos tulajdonsága, hogy hatással van a szív-, és érrendszer állapotára. Emellett a szelén képes stimulálni a védőoltást követően az antitesteket és védi a szervezetet a nehézfémek és más kártékony vegyületek negatív, mérgező hatásaitól.

Szelént elsősorban a növényi eredetű táplálékok tartalmaznak, mennyisége alapvetően attól függ, hogy mennyi szelént tartalmazott a termőföld, ahol a növényt termelték.

A hal, a kagyló, a vörös hús, a gabonák, a tojás, a csirke, a máj, a fokhagyma szintén kiváló szelénforrások.

A szelén hiánya ritka betegségnek számít a fejlett világban. Általában akkor fordul elő, ha valakit hosszabb időn át táplálnak mesterségesen vénán keresztül.

A Keshan betegséget a szelén hiánya okozza. Ennek során a szívizom elfajul, abnormálisan működik. A Keshan betegség sok gyermek halálát okozta Kínában, míg rá nem jöttek, hogy valójában a szelén hiánya okozza.

További 3 betegség kapcsolódik közvetlenül a szelén hiányához:

- Kashin-Bech betegség: ízületi és csont betegség
- endémikus kreténizmus: mentális retardáció
- a pajzsmirigy autoimmun eredetű működési zavarai (thryreoiditisek)

Súlyos emésztőrendszeri rendellenességek megakadályozhatják a szervezetet abban, hogy képes legyen felszívni a szelént.

A vér túl magas szelén szintje is kórós, mely hajhullást, köröm problémákat, hányingert, fáradtságot, enyhe idegi károsodást okozhat. A szelén túladagolás nagyon ritka kórkép.

A szelén ajánlott napi mennyisége az életkor függvényében:

- 0-6 hónap: 15 mcg/nap
- 7-12 hónap: 20 mcg/nap
- 1-3 év: 20 mcg/nap
- 4-8 év: 30 mcg/nap
- 9-13 év: 40 mcg/nap
- 14 év felett: 55 mcg/nap

Terhes és szoptató nők szelén igénye magasabb.

Természetes, szelén tartalmú készítményünk:


MegaFood Antioxidant

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!