A „csodaszer” akár 440%-kal is növelheti a ritkább daganatok előfordulását.

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy azok a mellrákban szenvedő betegek, akik tamoxifent kapnak, 4-szer nagyobb valószínűséggel kaphatnak súlyosabb, daganatos megbetegedéseket.

Az 1000 beteg bevonásával végzett tanulmány azt mutatta, hogy az ösztrogénblokkoló gyógyszer 60%-kal csökkenti a viszonylag könnyebben gyógyítható daganat típusok recidiváját (ismétlődését). Azonban a ritkább, női hormonokra kevésbé érzékeny daganatok előfordulását a másik mellben 440%-kal megnöveli!!! Az ER (ösztrogén receptor) negatív tumorok sokkal veszélyesebbek és jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely célzottan hatna rájuk.

A Tamoxifent 20 éve használják a mellrák kezelésben, és ezalatt több százezer nő életét mentette meg. DE attól függetlenül, hogy úgy tűnik, hogy csökkenti a halálozást, komoly kockázatot hordoz magában, mert egy sokkal rosszabb indulatú mellrákfajta gyakoriságát viszont megnöveli. 2001-ben már voltak eredmények, amik azt mutatták, hogy kapcsolat van a tamoxifen hosszabb távú alkalmazása és a megnövekedett ER-negatív, másodlagos tumorok kialakulása között.

A legutóbbi tanulmányt 1103 ER-pozitív, mellrákban szenvedő beteg bevonásával végezték (40 és 79 éves kor között). Közülük 369 betegben alakult ki újabb mellrák. Majdnem mindenkinél, aki hormonkezelést kapott tamoxifent használtak.

Az ösztrogén elősegíti azoknak a mellráksejteknek a növekedését, melyek ösztrogén receptorokban gazdagok. A Tamoxifen gátolja ezt a hatást, azáltal, hogy hozzákapcsolódik a ráksejt felületén található molekulához vagy receptorhoz, amit a hormon használ. És ez blokkolja az ösztrogén hatását a ráksejten (az ösztrogén már nem tud hozzákapcsolódni a ráksejthez, mivel a tamoxifen már elfoglalta a helyét). Az ösztrogén receptor nélküli ráksejtekre azonban nem hat a tamoxifen.

Ezért a gyógyszer nem adható rutinszerűen, HANEM KIZÁRÓLAG CSAK AZOKNAK, AKIKNEK DAGANATA ERŐSEN ÖSZTROGÉN POZITÍV! Sajnos volt olyan időszak, amikor 40 év alatt szinte minden mellrákban szenvedő nő megkapta ezt a szert, mert bizony a receptor vizsgálatok elmaradtak!

A tanulmány tehát rámutat arra, hogy szoros kapcsolat van a tamoxifen terápia és a megnövekedett számú másodlagos, ER-negatív daganatok kialakulása között. A kutatás vezetője azonban árnyaltan és visszafogottan fogalmaz, mivel kiemeli, hogy mindebből nem következtethetünk arra, hogy a mellrákot túlélő betegeknél le kellene állítani a hormon terápiát a másodlagos tumor kialakulása érdekében, csupán figyelmeztet, hogy a kezelés kockázattal jár. Az egyik ilyen kockázati tényező pedig a megnövekedett számú, másodlagos, ER-negatív tumorok előfordulása.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!