Egészséges életmóddal és alkohol nélkül a mellrák ellen.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy évente nők százezrei kerülhetnék el a mellrák kialakulását egy új, egészséges életmód elsajátításával. A mellrákok kb. 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel.

A WCRF (World Cancer Research Fund) tanulmánya minden idők legnagyobb kutatása lett a témában. Egyértelműen rámutatott arra, hogy nagyon szoros összefüggés van az életmód és a mellrák kialakulása között. De emellett az eredmények arra is utalnak, hogy a szoptatás is csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

Az ideális BMI (Body Mass Index) 18 és 25 között van. A BMI nagyjából jó képet ad arról, hogy valaki túlsúlyos, ideális, vagy éppen kórosan sovány.

A BMI-t könnyedén kiszámolhatjuk. BMI = testsúly (kg-ban) / magasság (m-ben) a négyzeten

Tehát egy 60kg-os, 172cm magas ember BMI-je 60/(1,72*1,72) = 20,28

A tanulmány szerint a túlsúlyos nők 50%-kal nagyobb valószínűséggel halnak bele a mellrákba.

A WCRF legalább napi 30 perc testmozgást javasol, és a napi alkoholfogyasztást maximum egy pohár borban határozza meg. A rendszeres borozgatás (naponta több mint egy pohár bor) ugyanis 20%-kal növeli a mellrák kialakulásának esélyét. Az alkohol megemeli az ösztrogén szintet, ami „felturbósítja” a ráksejteket.

A mellrák legfőbb rizikófaktorai:

- életkor (a mellrákok 80%-át 50 év feletti nőkben diagnosztizálják)
- túlsúly
- rendszeres alkoholfogyasztás

A tendencia pedig egyre elszomorítóbb. Ma minden 4. nő túlsúlyos, azonban 2050-re már minden második nő erősen túlsúlyos lesz. A nők egyharmada több alkoholt iszik naponta, mint a WCRF által javasolt mennyiség. Főleg a középkorú nőkre jellemző az esti borozgatás.

A túlsúly tehát a mellrák esetében is erős rizikófaktornak számít, de emellett növeli az infarktus, agyvérzés és más rák típusok kialakulásának valószínűségét is.

A kultúrát alkoholfogyasztás egyre népszerűbb a fejlett világban a nők körében is, holott a túlzott alkohol fogyasztás már eddig is legalább 40 súlyos betegség kialakulásához volt szorosan hozzárendelve. Az alkohol viszonylag olcsó, könnyen elérhető, és egyre népszerűbb.

A rizikófaktorok közül egyedül az életkorunkon nem tudunk változtatni, az alkoholfogyasztást azonban könnyedén visszaszoríthatjuk és egészséges táplálkozás révén elérhetjük az ideális testsúlyt is. Ehhez egy új életmódra van szükség.

Ilyen egészséges életmód a lúgosítás, mely megszabadít minket a káros savaktól, tisztítja, méregteleníti szervezetünket, ellát minket a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, esszenciális vegyületekkel. A lúgosító életmód elsajátítása során sok korábbi tévhittel le kell számolnunk (tejtermékek, zsírok, sók, stb.), de a sikert saját bőrünkön fogjuk tapasztalni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!