Manapság számos elmélet létezik arról, hogy a rákos daganatok hogyan alakulnak ki az emberi szervezetben. Sokak szerint a legfőbb ok a dohányzás, mások szerint az alkohol vagy éppen a túlsúly, de több kutató genetikai hibákra vezeti vissza a betegségek eredetét.

A kérdés még messze nem eldöntött, s naponta juthatunk hozzá újabb és újabb értékes információhoz. A World Cancer Research Fund szeptember 12-én tartott konferenciáján Rocardo Uauy professzor előadásában elmondta, hogy a rák kialakulásának valószínűsége jelentős mértékben függ az életstílustól, valamint attól, hogy az édesanya milyen környezetet biztosított a magzatnak a terhesség alatt, illetve azt megelőzően. Ezért például kulcsfontosságú, hogy dohányzott-e, ivott-e alkoholt és rendelkezett-e túlsúllyal? Azok a környezeti tényezők, melyek hajlamosítják a gyerekeket az elhízásra, növelik a rák kialakulásának valószínűségét is.

A főbb rizikófaktorok kialakulása tehát nem a felnőttkortól, de még csak nem is a születéstől datálódik. Maga a rák valóban egy genetikai hiba, de a kialakulás valószínűsége alapvetően a külső környezettől függ. De ebbe természetesen nem csak a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás tartozik. Nagyon jelentősen meghatározza életkilátásainkat az is, hogy pl. édesanyánk dohányzott-e? Ivott-e alkoholt? Tiszta vizet fogyasztott-e? Nem vitt-e be szervezetébe bizonyos toxinokat (pl. dioxin, ami az anyatejjel könnyedén bejut az újszülött szervezetébe)?

{$up_uri}cc.jpg


Érdekes módon tehát a szülők jelentős mértékben csökkenthetik a rák kialakulási valószínűségét gyermekiekben az által, ha egészségesen élnek.

Uauy professzor külön kiemelte, hogy egy várandós anyának a terhesség során naponta mindössze 150 kalóriával kell többet bevinnie szervezetébe és nem szabad „kettő helyett ennie”. Ez azért is különösen fontos, mert az anya testsúlya hatással van az újszülött testsúlyára és pl. egy 4 kg-nál nehezebb újszülött kislánynál nagyobb valószínűséggel fog mellrák kialakulni. Minden extra 500g súly 6%-kal növeli a betegség kialakulásának esélyét.

Emellett természetesen, ha a gyermek megszületik, nevelése, fejlődése során figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű fizikai munkát végezzen, mozogjon, sportoljon. Nem szabad a gyermeket „tömni” sem, az „edd meg az utolsó falatot is (…mert addig nem csinálhatsz ezt, meg azt…)” ideje lejárt. A gyermekkorban kialakuló túlsúly növeli a vastagbél-, mell-, és veserák kialakulásának valószínűségét is.

A zöldségek többségéről egyértelmű bizonyítékaink vannak, miszerint sok rákos betegséget meg lehet előzni rendszeres fogyasztásukkal.

{$up_uri}cc2.jpg


{$up_uri}megafoodgombabanner.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!