Egy tegnap publikált tanulmány szerint a rendszeres mozgás csodaszernek számít a rák túlélők körében és segíthet megakadályozni a rák kiújulását. Emellett pozitív hatással van azokra a betegekre is, akik éppen kezelés alatt állnak.

Forrás: Macmillan Cancer Support

Mindez komoly változást jelent az elmúlt évek gyakorlatával szemben, amikor is az orvosok azt javasolták a betegeknek, hogy inkább pihenjenek.

A 60 korábbi tanulmány bevonásával készült kutatás megállapította, hogy a rendszeres mozgás nem növeli a fáradtság érzetet, emellett pedig pozitív hatással van a betegek hangulatára és közérzetére.

A tanulmány szerint ráadásul a mozgás csökkenti a kezelés mellékhatásait, az idegességet, depressziót, fáradtság érzetet, az állandó súlyváltozást.

{$up_uri}Piros-Medicina/jogging.jpgBizonyos rákos megbetegedésekben a rendszeres mozgás csökkenti a rák kiújulásának esélyét.
Azok a mellrákban szenvedő nők, akik hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást végeznek, 40%-kal kisebb eséllyel halnak meg vagy újul ki a betegségük, mint társaik, akik kevesebb, mint egy órát mozognak hetente.

Megdöbbentő, hogy ennek ellenére az orvosok több mint fele még Amerikában sem beszél erről betegeinek.

A kutatás vezetője szerint felismerésüknek akkora a jelentősége, hogy ha a mozgás egy gyógyszer lenne, akkor az újságok címlapon hoznák a bámulatos eredményeket.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!