Már régóta tudjuk, hogy a dohányzás egy rendkívül káros szenvedély, mely jelentősen megnöveli a tüdőrák és más rákos daganatok kialakulásának esélyét. Azoknál a dohányosoknál, akik közvetlenül felkelés után rágyújtanak még nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőrák, illetve fej-, és torokrák.

Forrás: Cancer

A kutatók azoknál a dohányzó alanyoknál, akik közvetlenül ébredés után rágyújtanak, magasabb nikotin szintet mértek a szervezetükben és azt találták, hogy fogékonyabbak a nikotinhoz való hozzászokásra is.

A tanulmány során 4775 tüdőrákos beteget és 2835 dohányzó, nem rákos beteget vizsgáltak. Akik felkelés után fél órán belül rágyújtottak 1,79-szer nagyobb eséllyel lettek tüdőrákosak azokhoz képest, akik felkelés után egy órán át nem gyújtottak rá.

{$up_uri}Piros-Medicina/smoking7.jpgFej-, és nyakrák estén ez a szorzó 1,59 lett.

A tanulmány tehát világosan rámutat arra, hogy a kora reggeli, közvetlen felkelés után történő dohányzás tovább súlyosbítja a dohányzás egyébként is igen káros hatásait és jelentősen megnöveli a tüdőrák, valamint a fej-, és torokrák kialakulási valószínűségét.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!