Az omega-3 zsírsavak jótékony hatása szív-, és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében már régóta jól ismert. Az azonban már annál kevésbé, hogy a rákbetegségek megelőzésében és bizonyos rákos daganatok kezelésében is meghatározó szerepet játszhatnak.

Pedig az utóbbi évek kutatásai ezt erősítették meg.

Az omega-3 zsírsavakon belül különösen értékesnek bizonyult a DHA (docosa hexaensav). Speciális emlőrák képződésre különösen hajlamos egér törzsekben DHA adására a már kifejlődött daganatok 40-80%-a visszafejlődött.

Ha pedig cisplatin vegyületekkel kombinálták, akkor az omega-3 zsírsavakkal sikeresen védték ki a gyógyszer vesekárosító hatását.

Nem véletlen, hogy ezek az esszenciális zsírsavak ennyi féle pozitív hatással bírnak, hiszen a sejtek membránjának nélkülözhetetlen részei, a daganat sejtek pedig sokat és gyakran osztódnak, sok sejtmembránt „igényelnek”, így ezek a zsírsavak megkerülhetetlenek.

Tehát a szív-, és érrendszeri betegségek mellet a rosszindulatú daganatos betegségek, valamint a központi idegrendszer betegségei egyaránt jól reagálnak a megfelelő omega-3 zsírsavak bevitelére.

Omega 3-6-9 - Omega 3-6-9

{$up_uri}omega.jpg


Az omega zsírsavak jelentősége rendkívül felértékelődött az utóbbi időben, nagyon fontos szerepük van abban, hogy megőrizzük szellemi frissességünket, és szívünk egészségét. Legfrissebb kutatások szerint az omega zsírsavak komoly szerepet játszanak az Alzheimer kór megelőzésében.

Alzheimer során egy ADDL nevű fehérje támadja meg az agysejteket. Egy olíva olajban található vegyület azonban képes ezt a hatást nagyon jelentősen csökkenteni. Ez a vegyület az olajfalevél kivonatban is megtalálható.

Az olíva olaj és az omega 3-6-9 zsírsavak erős gyulladás csökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, ezáltal védik a sejteket, különösen a szív-, és érrendszert.

Csökkentik a káros LDL-koleszterin szintet és növelik a HDL, azaz a jó koleszterin értékeket.

Az omega 3-6-9 zsírsav kapszulákban található omega 3 több tanulmány szerint is jelentősen csökkenti az infarktus és agyvérzés kialakulásának esélyét, emellett főleg idősekben jelentősen erősíti a szív működését.

A híres Lancetben megjelent japán kutatás adatai szerint az omega 3 zsírsav 30%-kal csökkenti a halálozást infarktuson átesett betegek esetében. Emellett a tanulmány rávilágított arra is, hogy az omega zsírsavak fokozzák a statinok (koleszterin csökkentő gyógyszerek) hatását.

{$up_uri}omes.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!