A prosztatarák az egyik leggyakoribb ráktípus a fejlett világban, így Európában is. Csak Angliában évente 37 000 férfit diagnosztizálnak a betegséggel és kb. 10 000-en halnak meg ennek következtében.
A Long Island University kutatói (New York) a carvacrol nevű vegyületet vizsgálták, mely nagy mennyiségben található az oregánóban. Laboratóriumi kísérletekben carvacrol-t adtak prosztatarák sejtekhez, melyek gyorsan elpusztultak ennek következtében.
4 nap elteltével a vegyület szinte az összes rákos sejtet elpusztította.
4 nap elteltével a vegyület szinte az összes rákos sejtet elpusztította.
Néhány korábbi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a pizza rendszeres fogyasztása csökkentheti a prosztatarák kialakulási esélyét, azonban ezt a jótékony hatást a paradicsomban található likopinnak tulajdonították.
A likopin adja a paradicsom jellegzetes piros színét.
Mára azonban a kutatók úgy gondolják, hogy a pizza "anti-tumor hatása" valójában az oregánónak köszönhető.
A likopin adja a paradicsom jellegzetes piros színét.
Mára azonban a kutatók úgy gondolják, hogy a pizza "anti-tumor hatása" valójában az oregánónak köszönhető.
Ezek a tanulmányok még gyerekcipőben járnak és kérdéses az is, hogy az emésztés során nem károsodik-e az oregánóban lévő carvacrol vegyület, ha azonban bebizonyosodik annak ráksejt pusztító hatása, akkor felmerül annak klinikai alkalmazása prosztatarákos betegeknél.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!