Kolumbusz Kristóf az angyalok gyümölcsének nevezte az édes és zamatos papaya gyümölcsöt. Legismertebb tulajdonságai: emésztés segítése, gyulladáscsökkentés, béltisztítás, immunrendszer erősítés. Védi a tüdőt és az ízületeket, revitalizálja és energizálja a szervezetet. A papaya emellett olyan potenciális anti-tumor vegyületeket is tartalmaz, melyek főleg olyan rákbetegségek esetén hatékonyak, mint a mellrák.

 

Egy friss kutatás szerint a papaya képes gátolni a mellrák sejtek növekedését, blokkolja az áttétek kialakulását és normalizálja a sejtciklusokat.

Forrás: International Journal of Food Science and Nutrition

A papaya intenzív narancssárgás, rózsaszínes árnyalatait a benne található karotinoidoknak köszönheti. De nem csak béta-karotin, hanem likopin is nagy mennyiségben található a gyümölcsben.
A likopin egy erős antioxidáns vegyület, mely védelmet nyújt a káros szabad gyökökkel szemben.

Korábbi tanulmányok összefüggést találtak a likopin bevitel és a prosztatarák előfordulási gyakorisága között (minél több a likopin bevitel, annál alacsonyabb a prosztatarák valószínűsége). Egy 2008-as ausztrál tanulmány azt mutatta, hogy a likopin gazdag gyümölcsök fogyasztása (amilyen a papaya is) akár 82%-kal csökkentheti a prosztatarák előfordulását. Ha a papayát zöld teával kombináljuk, hatása még erőteljesebb lesz (Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2007).

A papayában található másik fontos vegyületcsoportot az ún. izotiocianátok képviselik. Állatkísérletekben ezek a vegyületek védelmet nyújtottak az alábbi betegségekkel szemben: mellrák, tüdőrák, vastagbélrák, hasnyálmirigyrák, leukémia. Az izotiocianátok különböző utakon és mechanizmusokkal gátolják a ráksejtek kialakulását és fejlődését.

A papaya gyümölcsben található hatékony emésztést segítő enzim a papain. A papain elősegíti a fehérjék és aminosavak lebontását a szervezetben. Ennek különösen idősebb korban van jelentősége, amikor a szervezet már nehezebben tudja megemészteni a fehérjéket. A papaya gyümölcs vagy papaya kivonat étkezés utáni fogyasztása csökkenti a gázképződést, megszünteti a puffadást és javítja az emésztést. Antibiotikum fogyasztását követően különösen javasolt a fogyasztása. A papain enzim következtében csökken a fehérje felhalmozódás a belekben, így a nem kívánatos baktériumok nehezebben tudnak elszaporodni a bélrendszerben.

A Fermentált Áfonya és Papaya ital egy rendkívül ízletes készítmény, mely az áfonyán és papayán kívül kurkumát, zöld teát (mely fokozza a papaya hatását), gyömbért és immunrendszer erősítő olajfalevél kivonatot is tartalmaz. Ráadásul ezt a fantasztikus italt fermentált formában fogyaszthatjuk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!