A paradicsom sokak kedvence, fogyasztjuk sütve, főzve, salátában, vagy csak magában, nyersen. A paradicsom tartalmú táplálék-kiegészítők egyre népszerűbbek, és az orvosok is előszeretettel javasolják azok fogyasztását pácienseiknek.

A paradicsom likopint tartalmaz, mely korábbi kutatások szerint képes jelentősen csökkenteni az LDL, azaz a káros koleszterin szintjét (a kutatásban résztvevő alanyok LDL koleszterin szintje 90%-kal csökkent 2 hónap alatt). Peter Kirkpatrick (Cambridge, Addenbrooke's Hospital) likopin tartalmú táplálék-kiegészítőket vizsgált és azt találta, hogy azok védik az ereket, a szívet és az agyat a kardiovaszkuláris események bekövetkeztétől.

Mi is tulajdonképpen a likopin?

A likopin az a piros pigment, ami a paradicsom színét adja, nagyon erős antioxidáns, ezáltal segít megelőzni a test sejtjeinek károsodásait. A likopin 100-szor erősebb antioxidáns, mint az E-vitamin, képes ellensúlyozni bizonyos gyulladásokat, amik az öregedéshez és degeneratív betegségek kialakulásához vezethetnek, mint pl. a köszvény, ízületi gyulladás, vagy különböző szívbetegségek.

A likopin zsírban oldódik, ezért pozitív hatása leginkább a test zsírosabb szöveteiben fejti ki, a sejtmembránokban és a májban.

{$up_uri}paradicsom.jpg


Mire jó a likopin?

Klinikai kutatások azt mutatják, hogy a likopin segítséget nyújt a szívbetegségek elleni küzdelemben, bizonyos ráktípusok előfordulását csökkenti és jó hatással van a gyulladásokra.

A nyers paradicsom jelentősen csökkentheti a prosztata rák kialakulásának esélyét. Ez a hatás tovább nő, ha a paradicsomot megfőzzük. A legtöbb vegyülettel ellentétben a likopin hatása felerősödik főzés hatására. A paradicsom rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet, különösen a káros LDL szintjét.

Mennyi paradicsomot érdemes fogyasztani?

Az ideális heti 7-10 paradicsom elfogyasztása, tehát minden nap legalább egy. A paradicsomot olíva olajjal érdemes fogyasztani, mert az olíva megkönnyíti a likopin felszívódását (mivel zsírban oldódó).

A Power Plants készítmény tartalmaz paradicsomot, fogyasztásával megfelelő mennyiségű likopin jut a szervezetünkbe (és még nagyon sok más is), ami elősegítheti bizonyos betegségek megelőzését.

Power Plants - Power Plants
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!