A paradicsom sokak kedvence, fogyasztjuk sütve, főzve, salátában, vagy csak magában, nyersen. A paradicsom tartalmú táplálék-kiegészítők egyre népszerűbbek, és az orvosok is előszeretettel javasolják azok fogyasztását pácienseiknek.
Mi is tulajdonképpen a likopin?
A likopin az a piros pigment, ami a paradicsom színét adja, nagyon erős antioxidáns, ezáltal segít megelőzni a test sejtjeinek károsodásait. A likopin 100-szor erősebb antioxidáns, mint az E-vitamin, képes ellensúlyozni bizonyos gyulladásokat, amik az öregedéshez és degeneratív betegségek kialakulásához vezethetnek, mint pl. a köszvény, ízületi gyulladás, vagy különböző szívbetegségek.
A likopin zsírban oldódik, ezért pozitív hatása leginkább a test zsírosabb szöveteiben fejti ki, a sejtmembránokban és a májban.
Mire jó a likopin?
Klinikai kutatások azt mutatják, hogy a likopin segítséget nyújt a szívbetegségek elleni küzdelemben, bizonyos ráktípusok előfordulását csökkenti és jó hatással van a gyulladásokra.
A nyers paradicsom jelentősen csökkentheti a prosztata rák kialakulásának esélyét. Ez a hatás tovább nő, ha a paradicsomot megfőzzük. A legtöbb vegyülettel ellentétben a likopin hatása felerősödik főzés hatására. A paradicsom rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet, különösen a káros LDL szintjét.
Mennyi paradicsomot érdemes fogyasztani?
Az ideális heti 7-10 paradicsom elfogyasztása, tehát minden nap legalább egy. A paradicsomot olíva olajjal érdemes fogyasztani, mert az olíva megkönnyíti a likopin felszívódását (mivel zsírban oldódó).
A Power Plants készítmény tartalmaz paradicsomot, fogyasztásával megfelelő mennyiségű likopin jut a szervezetünkbe (és még nagyon sok más is), ami elősegítheti bizonyos betegségek megelőzését.
Power Plants - Power Plants
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!