Egy átfogó tanulmány szerint a paradicsom a benne lévő likopinnak köszönhetően csökkentheti a stroke kialakulásának rizikóját.
A stroke legfontosabb rizikófaktorai:
- életkor
- dohányzás
- elhízás
- alkoholfogyasztás
- magas koleszterinszint
- mozgásszegény életmód
- sok só fogyasztás
- nem megfelelő táplálkozás
Finnországban a stroke a 3. leggyakoribb halálok. A kutatók már korábban is azt javasolták, hogy fogyasszunk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt, különösen paradicsomot, mivel annak likopin tartalma kiemelkedő.
A likopin egy nagyon erős antioxidáns vegyület, mely csökkenti a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat, ennek következtében csökken a vérrögök formációja az erekben, melyek szívinfarktus, ill. stroke kialakulásához vezethet. A finn tanulmány szerint az antioxidánsok közül kizárólag a likopin rendelkezik ezzel a pozitív tulajdonsággal.
A paradicsom és más világos színű zöldségek sok karotinoidot tartalmaznak. A kutatók ezekről a vegyületekről szintén azt feltételezik, hogy fontos szerepük lehet a stroke és más szívbetegségek megelőzésében.
Más, likopinban gazdag étel:
- görögdinnye
- grapefruit (rózsaszín húsú)
- guava
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!