Egy átfogó tanulmány szerint a paradicsom a benne lévő likopinnak köszönhetően csökkentheti a stroke kialakulásának rizikóját.

Az összesen 1000, 46 és 65 év közötti finn férfi bevonásával készült tanulmányból kiderül, hogy a legmagasabb likopin szinttel rendelkezők esetében 55%-kal csökkent a stroke kialakulása (Forrás: Neurology).

A stroke legfontosabb rizikófaktorai:tomato_6.jpg

-    életkor
-    dohányzás
-    elhízás  
-    alkoholfogyasztás
-    magas koleszterinszint
-    mozgásszegény életmód
-    sok só fogyasztás
-    nem megfelelő táplálkozás

Finnországban a stroke a 3. leggyakoribb halálok. A kutatók már korábban is azt javasolták, hogy fogyasszunk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt, különösen paradicsomot, mivel annak likopin tartalma kiemelkedő.

A likopin egy nagyon erős antioxidáns vegyület, mely csökkenti a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat, ennek következtében csökken a vérrögök formációja az erekben, melyek szívinfarktus, ill. stroke kialakulásához vezethet. A finn tanulmány szerint az antioxidánsok közül kizárólag a likopin rendelkezik ezzel a pozitív tulajdonsággal.

A paradicsom és más világos színű zöldségek sok karotinoidot tartalmaznak. A kutatók ezekről a vegyületekről szintén azt feltételezik, hogy fontos szerepük lehet a stroke és más szívbetegségek megelőzésében.

Más, likopinban gazdag étel:

-    görögdinnye
-    grapefruit (rózsaszín húsú)
-    guava
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!