Egy friss felmérés szerint a passzív dohányzás évente 600 000 ember halálát okozza világszerte, és ami még borzalmasabb, hogy egyharmaduk gyermek. Évente tehát 200 000 gyermek hal meg a Földön a dohányzás „velejárójaként”.

Forrás: BMJ, The Lancet

A kutatás 192 ország adatit összesítette. Ha ehhez a számhoz hozzáadjuk az aktív dohányzók dohányzásból eredő halálozását is (5,1 millió ember), akkor 5,7 milliót kapunk. A dohányzás tehát évente majdnem 6 millió emberi életet követel.

Megdöbbentő tehát, hogy évente több mint fél Magyarországnyi ember hal meg a dohányzás következtében.

A passzív dohányzásból kifolyólag elhalálozók fele nő, és a maradék 50% pedig férfiakból és gyerekekből áll.

{$up_uri}smokechild.jpg


Az esetek 60%-ában a halál szívbetegség következtében, 30%-ban pedig tüdőrák következtében alakul ki. A légzőrendszeri fertőzést asztma, majd tüdőrák követi sok esetben.

A gyermeke a fejletlenebb, szegényebb országokban sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. Európa és Afrika összehasonlításában például hatalmas különbségek vannak Európa javára.

A gyerekek a legtöbb esetben saját otthonukban szenvedik el a passzív dohányzás ártalmait, a különböző fertőzések és a dohányfüst kombinációja számukra halálos lehet.

Tulajdonképpen a kapott eredmények a gyermekek vonatkozásában sokkal rosszabbak, mint azt kutatók korábban gondolták. Sajnos az ő esetükben nem csak arról kell beszélnünk, hogy a passzív dohányzás hány évvel rövidíti meg életüket, hanem, hogy hány életet követel évről-évre.

Mivel a világon kb. 1,2 milliárd ember dohányzik aktívan, a passzív dohányzás nagyon sokakat érint. Ezen feltétlenül változtatnunk kell!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!