A Nature Medicine online felületén megjelent tanulmány szerint a hasfal környékén megjelenő zsírszövet elősegíti a petefészekrák gyors terjedését, mivel ellátja a ráksejteket tápanyaggal és energiával. 

Ez az ún. veszélyes hasi zsírszövet, mely jellemzően a derék és has környékén rakódik le ugyanis nagyon gazdag energia dús lipidekben, amik képesek egy erőteljes lökést adni a petefészekrák sejteknek, s azok gyors osztódását elősegítik.

A petefészekrák nőnél az 5. leggyakoribb ráktípus, mely hajlamos az áttétképződésre. A legtöbb nő esetében, mire a petefészekrákot diagnosztizálják, az már átterjed más szervekre is, s ez nagyban rontja a túlélési esélyeket. Az omentumban (cseplesz – hashártya lemezei) kialakuló áttét gyakran nagyobb, mint az eredeti petefészek daganat. veszélyes hasi zsírszövet

A kutatócsoport megpróbálta feltérképezni a hasi zsírszövet szerepét a petefészekrák terjedésében, ezért petefészekrák sejteket injekcióztak egészséges egerek hasfalába. Az eredmények azt mutatták, hogy mindössze 20 perc kellett ahhoz, hogy a ráksejtek elérjenek az omentumba, tehát nagyon hamar megtalálták maguknak az utat. A kutatók azt találták, hogy az omentumban található speciális jelző fehérje vonzotta az omentumba a ráksejteket. Amikor blokkolták ezeket a jeleket, az átterjedés 50%-kal csökkent.

A kutatás vezetője szerint amint a ráksejtek elérik az omentumot, képessé válnak a zsírszövetekben található tápanyagok és energia hasznosítására, sőt, átprogramozzák a zsírsejteket, hogy a számukra fontos vegyületek közvetlenül a ráksejtekhez érkezzenek.

Ezen mechanizmus révén a petefészekrák sejtjei a teljes omentumot rendkívül gyorsan egy szolid tumor masszává formálják. Ebben a folyamatban fontos szerepe van egy FABP4 nevű fehérjének, mely hozzá kapcsolódik a lipidekhez és szállítja azokat. Az omentum környékén található petefészekrák sejtek ezért jóval több ilyen fehérjét termeltek, mint a távolabb elhelyezkedő ráksejtek. Az FABP4 fehérje gátlásával jelentősen csökkent a zsírszövetekből a ráksejtekbe történő tápanyagszállítás mértéke, lassult a tumor növekedés, valamint a tumor környékén megjelenő erek képződése.

A kutatók abban bíznak, hogy felfedezésük más rákos daganatok gyógyítását is elősegítheti, hiszen a FABP4 fehérje más típusú rákokban is kulcsszerepet játszik (vastagbélrák, emésztőrendszeri rákok, stb.).

Eddig is tudtuk, hogy a hasfal környéki (nagy csepleszben lerakodó zsírszövet) nagyon veszélyes elsősorban a szív-, és érrendszeri megbetegedések révén. Most az is kiderült, hogy ez a fajta elhízás a második leggyakoribb halálok, a rosszindulatú daganatos betegségek vonatkozásában is fontos szerepet játszik.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!