Ne feledkezzünk el a piros és lila és kék gyümölcsökről, hiszen hatalmas szerepük van egészségünk megőrzésében!

Forrás: Archives of Toxicology

Egy friss kutatás azt mutatta, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök (kökény, áfonya, szilva, meggy, szeder, kék szőlő, stb.) olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, SM (szklerózis multiplex), Alzheimer-kór és bizonyos rákbetegségek.

A témában járatos kutatók azt javasolják, hogy fogyasszunk naponta 4-5 adag zöldséget és/vagy gyümölcsöt és lehetőleg változatosan állítsuk össze ezeket az ételeket. Minél többféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, annál jobbat teszünk szervezetünknek.

Köztudott, hogy a piros, kék és lila gyümölcsökben található vegyületek segítik kiküszöbölni a vas káros hatásait, ami erősen károsíthatja az egészséges sejteket, ha nem megfelelő formában jut be szervezetünkbe az emésztés során.

Sokat hallhatunk nap, mint nap az ásványi anyagok kedvező tulajdonságairól, de csak akkor képesek kifejteni ezeket a jótékony hatásokat, ha szervezetünkben más vegyületekkel reakcióba lépnek. Ha a vas nem kapcsolódik más vegyületekhez, akkor mérgező lehet testünk szervei számára.

A piros, kék és lila gyümölcsök színüket a bennük található polifenoloknak köszönhetik. Ezek a vegyületek képesek megkötni a vasat, ezáltal csökkenti káros hatásait. A vörösbor és a csokoládé is tartalmaz polifenolokat, azonban a legfrissebb kutatások szerint mégsem képesek kifejteni ugyan azt a jótékony hatást, mint a gyümölcsök. A vörösborra ez különösen igaz, hiszen a benne található alkohol közömbösíti az ital egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

A C-vitamin szintén segítséget nyújthat a káros szabad vas ionok semlegesítésében és segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni küzdelemben.

Télen sokkal nehezebb a megfelelő ételeket és italokat biztosítanunk szervezetünknek, ilyenkor nyújthatnak segítséget azok az étrend-kiegészítő készítmények, amelyek sokféle értékes zöldséget, gyümölcsöt tartalmazhatnak.

Tőzegáfonya kapszula

Flavonoid komplex

SuperGreens

MegaFood C-vitamin

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!