Láttuk tehát, hogy a növények az évmilliók során nagyon hatékony védelmi rendszert fejlesztettek ki annak érdekében, hogy megvédjék terméseiket a baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól.

De azt is láttuk, a korábbi írásokra utalva, hogy ami bevált, azon csak igen kis módosítást végez a természet, vagy gyakran azt sem, a jótékony hatás egyáltalán nem csak a növényekben érvényesül.

Vegyük szemügyre elsőnek a Quercetint és a Sikimin-savat. Pár éve az egész világot sokkolta az a lehetőség, hogy a madárinfluenza járvány átterjed az emberiségre is, borzalmas pusztítást okozva. Ekkor minden ország hatalmas készleteket tárolt be egy Tamiflu nevű gyógyszerből, mely hatékony az influenza vírusával szemben. Nos, tessék megkapaszkodni: ennek a hatóanyaga éppen a Quercetin és a Sikimin-sav! A kínai csillagánizsból nyerik, de szeretném hangsúlyozni, hogy még nagyon sok termés, gyümölcs vagy annak koncentrátuma is tartalmazza őket.

A Quercetin a tumor-nekrózis alfa faktorra is hat és az interleukin béta 1 szintet is csökkenti.
A másik sztár a resveratrol. Pár éve a Tour de France fél mezőnyét kizárták a versenyből, mert eritropoetinnel doppingoltak (EPO). Ezt az anyagot a vese termeli és az a hatása, hogy a vörösvértest képzést erőteljesen stimulálja.

Nos, nemrég kimutatták, hogy a resveratrol hatására az eritropoetin szint akár 50%-al is megnövekedhet!!!

Hány krónikus vesebetegen, cukorbetegen segíthet ez a molekula? Tudjuk azt is, hogy azok az élesztő gombák, amik a táplálékukhoz resveratrolt is kaptak, 70%-al tovább éltek a társaiknál.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/wine.jpg


Egyszer minden sejt meghal, erről a szervezetben bonyolult mechanizmus gondoskodik, a folyamat neve programozott sejthalál. Mai tudásunk szerint néhány sejt kijátssza ezt a természetes folyamatot és ezekből a túlélő sejtekből keletkeznek a daganat sejtek. A programozott sejthalál tehát jó dolog és a resveratrol ezt a folyamatot támogatja, ilyen formán tumor ellenes hatással bír! Ezen felül nagyon jelentős a gyulladás csökkentő hatása is.

A gallusz-sav tulajdonságai az aszpirinhez hasonlítanak, és tudjuk azt, hogy tartós, kis mennyiségben szedett aszpirin majdnem 30 %-kal csökkenti a vastagbél tumorok gyakoriságát.

A gyümölcsök héja alatt találhatók értelemszerűen ezek az anyagok, mivel a károsodás általában mindig kívülről fenyeget.

Persze nem lehet annyi gyümölcsöt (az sem mindegy melyiket) megenni, amennyi ezekhez a hatásokhoz elég lenne, de ma már rendelkezünk olyan extraktumokkal, melyek ezt a célt kiválóan teljesítik.

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!