Ama bizonyos alma leesése Newton lábai elé alapvető változást indított el a fizikában. Ennek az almának a kései rokona Szentgyörgyi Albert elé esett, és ezzel új fejezet kezdődött a biokémiában és az orvtudományban is.
A gyümölcsökben több ezer féle polifenol van, hiszen ezek a vegyületek számtalan formában képesek egymáshoz kapcsolódni, mert polimerizációra hajlamosak.
Fenti tulajdonságuk miatt a borászok legnagyobb kihívását okozzák. Ha eltávolítják a borból ezeket a rendkívül értékes anyagokat a bor stabil és tiszta lesz, de úgy jár a borász, mint az a gyerek, aki eldobja a csokoládét a csoki papír kedvéért. Ha a borban hagyja, akkor a polimerizációra és oxidációra való hajlamuk miatt a bor zavaros és könnyen ihatatlan lesz.
Ezért próbáljuk meg áttekinteni ezeket a fenolos vegyületeket, melyek intenzív kutatás tárgyát képezik, pl. tumoros betegségek, vérképző rendszeri elváltozások vonatkozásában stb.
NEM TANNIN JELLEGŰ FENOLOK:
Nem flavonoid fenolok:
vanilinsav
galluszsav
sziringsav
fahéjsav származékok
kávésav
ferrulsav
sztilbének
rezveratrol
FLAVONOID FENOLOK:
katechin
epikatchekin
KVERCETIN
leukoantocianid monomerek (malvidinsav)
TANNINOK-leukoantocianid polimerek, antocianidin polimerek.
A Következő cikkben külön tárgyaljuk a KVERCETINT a KÁVÉSAVAT, a REZVERATROLT a GALLUSZSAVAT, a SIKIMINSAVAT, mert ezek napjaink legfontosabb, legígéretesebb természetes vegyületei, és már hozzáférhetőek, sőt kifejezetten ajánlottak bizonyos betegségekben!
Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!