A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a prosztata rák egyes fajtáit vírusok okozhatják. Ez a felfedezés azt valószínűsíti, hogy hamarosan megjelenhet egy olyan védőoltás, mely védelmet biztosíthat a prosztata rák egyes válfajaival szemben.

A felfedezés azon alapszik, hogy a prosztata rákban szenvedő betegek kb. egyharmadánál megtalálható az XMRV fertőzés.

Egyelőre még nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy maga a vírus okozza a rosszindulatú elváltozást, de valószínűleg komoly szerepe van annak kialakulásában.

A prosztata rák egyébként igen gyakori, sok fejlett országban a tüdő rák után a második helyen áll a halálozás tekintetében a daganatos betegségek között.
Általában a prosztata rákok 1/3-a kifejezetten agresszív lefolyású, az átlagos túlélés mindössze 18 hónap. Az amerikai Utah Egyetem kutatói az XMRV vírust (xenotropic murine leukaemia virus) éppen azokban a betegekben találták meg, akiknél ez az agresszív lefolyás volt tapasztalható.

Valószínűleg az XMRV vírus ugyan úgy nemtől függő lehet, mint a HPV vírus, mely a méhnyak rákok 70%-áért felelős. A kutatók egy hasonló vakcina kifejlesztésén dolgoznak, mint amilyen a HPV elleni oltás.

Ma már evidenciának számít, hogy bizonyos vírusok komoly szerepet játszanak daganatos betegségek kialakulásában. Bizonyos vírusokról ma is tudjuk, hogy máj rákot okoznak.

Ma már nagyon sok kutató keresi azokat a fertőzéseket, melyeknek szerepük lehet a gyomor és mellrák kialakulásában.

A feladat mindig az, hogy eldöntsék, hogy a vírus az adott tumor kialakulásának egyértelmű okozója, rizikófaktora, vagy csupán velejárója.

Az amerikai kutatás végül is egyértelmű kapcsolatot mutatott az XMRV vírusfertőzés és a prosztata tumor agresszív lefolyású formája között. A feladat tehát egyértelmű, el kell dönteni, hogy a vírus pontosan milyen szerepet játszik a betegség kialakulásában. Ehhez még időre és további kutatásra van szükség, de ha kiderül, hogy a vírus a daganat kiváltó oka, akkor komoly remény lehet arra, hogy egy megfelelő védőoltással elkerülhetjük a prosztata rák leggyilkosabb lefolyású formáját.

Prosztata védelmét elősegítő táplálék-kiegészítők:

Tőzegáfonya kapszula - Tőzegáfonya kapszula

Tökmagolaj kapszula - Tökmagolaj kapszula

Komplementer Csomag Daganatos Betegeknek - Komplementer Csomag Daganatos Betegeknek

{$up_uri}prosztata.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!