Azoknál a betegeknél, akiknél a prosztatarák legagresszívebb formája alakul ki, hatalmas túlélési esélyt adhat a sebészeti beavatkozás.

Forrás: Fox Chase Cancer Center, Mayo Clinic, USA, American Urological Association’s 84th Annual Meeting, Chicago

Egy friss tanulmány szerint a sebészeti beavatkozást követően a betegek 10 éves túlélése 92%, ami meglehetősen magas száma, szemben a 77%-os teljes túléléssel. A 10 éves túlélés azoknál a rákbetegeknél, akiknél csak sugárterápiát és sebészeti beavatkozást nem alkalmaznak 52%.

Stephen Boorjian, a híres Mayo Klinika urológusa szerint sokáig a szakma úgy gondolta, hogy az agresszív prosztatarákban szenvedő betegeknél a sebészeti beavatkozás nem javítja a túlélést. A kutatás azonban bebizonyította, hogy kiváló eredményt lehet elérni az operációval. A valódi túlélési esélyt tehát éppen a sebészeti beavatkozás jelenti.

A tanulmány során összesen 1847 agresszív prosztatarákban szenvedő beteget vizsgáltak. 1988 és 2004 között közülük 1238-an estek át műtéten, a teljes prosztatájukat eltávolították a Mayo Klinikán, míg 609 beteg sugárkezelésben részesült a Fox Chase Cancer Centerben. A sugárkezelésben részesült betegek közül 344-en hormonterápiát is kaptak.

Az eredmények (10 éves túlélés vonatkozásában):

- operáció + sugárterápia + hormonterápia: 92%-os túlélés
- csak sebészeti beavatkozás: 77%-os túlélés
- sugárterápia + hormonterápia: 67%-os túlélés
- csak sugárterápia: 52%-os túlélés

A prosztatarák kizárólag férfiakat érintő rákos megbetegedés. A folyamat a prosztatából indul ki. A prosztata egy szivacsos szerv, melyben több ezer mirigy található. A prosztata hámszövet része egy PSA (prostate-specific antigen) nevű fehérjét termel. Ennek egy része bejut a véráramba, ezáltal ennek szintje a vérből jól mérhető. Ha egy férfinél a vér PSA szintje magas, az utalhat prosztatarákra vagy más prosztatával kapcsolatban lévő, kóros állapotra.

Tévhit, hogy a magas PSA-szint valami nagyon súlyos betegségre utal, de jól jelzi, ha valami probléma van a prosztatával. A férfi hormonok is hatással vannak a prosztata méretére és ezáltal a PSA termelésre.

Sok idős embernél a prosztata folyamatosan növekszik, ami megnehezíti a vizelet ürítést. Ha a prosztata túl nagyra nő, ezt az állapotot Benignus Prosztata Hyperpláziának (BPH) hívjuk. A BPH nem rák, de kezelni kell.

Az esetek túlnyomó részében a prosztatarák a benne lévő mirigyek sejtjeiben alakul ki, ez az ún. adenokarcinoma.

A legtöbb esetben a prosztatarák egy nagyon lassan kifejlődő betegség. Sok férfi anélkül hal meg idős korában, hogy egyáltalán tudná, hogy prosztatarákja van. Egyes tanulmányok szerint a 80 év feletti emberek körében 80% a prosztatarák gyakorisága. De erről a legtöbben nem tudnak, még az orvosuk sem. A prosztatarák azonban lehet agresszív és gyorsan terjedő is.

Az eredmények tükrében azonban kijelenthető, a diagnosztizált prosztata rákot meg kell operálni és ettől csak akkor szabad eltekinteni, ha a műtétének nagyon erős ellenjavallata van (pl. nehezen befolyásolható keringési elégtelenség, stb.).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!