Azoknál a férfiaknál, akiknél a családban (szülő, testvér) korábban már előfordult prosztatarák, kb. dupla kockázattal kell számolnunk a prosztatarák előfordulási gyakoriságát tekintve. A prosztatarák örökletes tulajdonságát már évekkel ezelőtt felismertük, különösen a BRCA2 gén mutációjának vonatkozásában.

Forrás: New England Journal of Medicine

Ugyan ez a gén nőknél a mell-, és petefészekrák kialakulásával van kapcsolatban.
Egy 4000 svéd férfi bevonásával készült tanulmány során (Johmfprosztata.jpgns Hopkins, Wake Forest, Karolinska Institute) a prosztatarák genetikai tényezőinek újabb fontos részleteit tárták fel a kutatók. Öt olyan különböző régióját tárták fel a férfiak DNS-ének, melyek kicsiny változása is jelentősen növeli a prosztatarák kockázatát.
Ha a DNS ezen öt régiójának együttes változása társul a családban előforduló prosztatarákkal, akkor akár 9,5-szeresére is nőhet a betegség kialakulásának valószínűsége.

A legfontosabb kérdés, hogy mit tehetünk, ha szenvedő alanyai vagyunk a fenti rizikófaktoroknak?

A legfontosabb dolog ilyenkor a megelőzés és a rendszeres szűrés. Több korábbi tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a magas állati fehérje tartalmú, gyümölcsökben, zöldségekben szegény táplálkozás elősegítheti a prosztatarák kialakulását. Emellett fontos rizikófaktorok még a dohányzás és a túlsúly.

Más tanulmányok szerint az antioxidánsok, a likopin, a paradicsom, stb. csökkenthetik a prosztatarák rizikóját.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!