A legtöbb rákos daganat gyógyítása ma még nem megoldott dolog. Vannak azonban olyan protokollok, melyek alkalmazásával bizonyos rákos sejtek elpusztíthatók. Vannak olyan ráksejtek, amelyek érzékenyek a sugárterápiára, ezért a legtöbb rákos beteg gyógyításának része a sugárkezelés. Egyes betegek azonban jobban, mások rosszabbul reagálnak a sugárterápiára. Itt lehet jelentősége annak, hogy valaki dohányzik, vagy dohányzott korábban.

Forrás: UC Davis Cancer Center

Kutatók azt találták, hogy azok a rákos betegek, akik korábban dohányoztak nagyobb valószínűséggel halnak meg rákbetegségben és nagyobb eséllyel újul ki náluk a daganat sugárkezelés után.

A tanulmányban a sugárkezelés hatásait vizsgálták fej és nyakrák estében és azt találták, hogy azok a betegek, akik korábban nem dohányoztak 82%-a bizonyult tünetmentesnek, míg a dohányosok, illetve korábban dohányzók csoportjának csak 65%-a volt tünetmentes 3 év elteltével.

A pontos ok még nem ismert, de a kutatás vezetője szerint az egyik magyarázat az lehet, hogy a fej és nyak rák erős kapcsolatban van a HPV vírussal nem dohányzók esetében. A tanulmány során 70 olyan résztvevőt vizsgáltak, akik korábban egyáltalán nem dohányoztak és 70 olyan beteget, akik korábban aktív dohányosok voltak. Minden betegnél száj és torokrákot diagnosztizáltak.

{$up_uri}cigarette.jpg


Azokat a betegeket, akik a diagnózis után sem hagyták abba a dohányzást, kizárták a tanulmányból.

A 70 nem dohányzó beteg közül 14-nél alakult ki újra a daganat a sugárterápiát követően, míg a dohányosoknál az a szám 26 fő lett. Összességében tehát a nem dohányzók 82%-a, a dohányosok pedig 65%-a volt tünetmentes a sugárkezelést követő 3. évben.

A rák kiújulása dohányosoknál tehát sokkal valószínűbb.

A dohányzást abbahagyni soha nem késő, mint ahogyan egészséges életmódra váltani is megéri bármikor!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!