Nem is gondolnánk, de közvetlen környezetünkben számos rákkeltő anyag található. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb karcinogén anyagok és hogyan védekezhetünk ellenük természetes módon?

A környezetünkben leggyakrabban előforduló mérgező anyag az alkohol. Rendszeres fogyasztásával csaknem minden rákbetegség rizikóját megnöveljük, különösen a májrákét. Az alkohol elsődleges hatásként közvetlenül pusztítja a sejteket (főleg a májsejteket), másodlagosan pedig olyan hiánybetegségek kialakulását okozhatja, melyek szintén elősegítik a rákos daganatok kialakulását.
 
Szintén gyakran találkozhatunk mindennapjaink során a mesterséges édesítőszerekkel, mint pl. az aszpartám, a szacharin, illetve a ciklamát. Az elmúlt években a ciklamátról már bebizonyosodott, hogy erősen rákkeltő hatású, vizsgálatok bizonyítják, hogy jelentősen megnöveli a hólyagrák előfordulását. Erősen rezeg a léc az aszpartám vonatkozásában is. Ne feledjük (!), évtizedeken át a ciklamát forgalomban volt, ajánlották a cukorbetegeknek, melyhez lelkesen asszisztáltak a hivatalok és szakmai szervezetek is.   
  
A külső rákkeltő tényezők közül kiemelném még a dohányzást, melynek szerepe számos rákbetegség kialakulásában bizonyított (tüdőrák, gyomorrák, nyelvgyök rák, stb.). A cigarettában lévő káros vegyületek krónikus gyulladások kialakulásához vezetnek a szervezetben, irritálják a nyálkahártyát és súlyos veszélyt jelentenek a passzív dohányosok számára is. mfd3.jpg
 
Súlyos problémát jelentenek még a gépjárművek kipufogójából származó szénhidrogének, valamint a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek is. A túlzott műtrágya felhasználás következtében nitritek halmozódhatnak fel szervezetünkben. 
 
A nyirkos házakban, lakásokban a penészgombák anyagcseretermékeként aflatoxin szabadulhat fel, mely egy szintén erősen rákkeltő vegyület és hatékonyan rombolja a szervezetünk immunrendszerét. 
 
Milyen vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek minket a rák elleni küzdelemben?
 
A vitaminok közül a D3-vitamint emelném ki elsődlegesen. A D-vitamin tulajdonképpen nem is egy vitamin, hanem egy speciális hormon, mely a kalciummal karöltve fejt ki rák ellenes hatást.
 
A C-vitaminról régóta tudjuk, hogy erős antioxidáns, mely képes megkötni a káros szabad gyököket, a kutatások szerint elsősorban gyomor-, és méhnyak rák rizikóját csökkenti. 
 
Az E-vitamin szintén antioxidáns hatása következtében fejt ki daganatellenes hatást.
 
A béta-karotin (A-vitamin) képes a DNS károsodását megakadályozni.
 
A szelénnek és cinknek fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében, kutatások azt mutatták, hogy alacsonyabb cinkszint mellett gyakoribb a daganatok kialakulása.
 
Magyarországon a termőtalaj szelénben igen szegény, következésképpen az itt termelt zöldségek, gyümölcsök, ill. az itt nevelt vágóállatok húsának a szelén tartalma is alacsonyabb a kívánatosnál. Pótlásáról gondoskodnunk kell. A legjobb természetes szelénforrás a gyógygomba kivonatokban lelhető fel.
 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!