Egy friss kutatás szerint az összes rákos daganat egyharmada megelőzhető lenne egészséges étkezéssel, kevesebb alkoholfogyasztással és több mozgással.

Forrás: American Institute for Cancer Research, World Cancer Research Fund

A fenti szervezetek szerint egy viszonylag egyszerű életmódváltással a mellrákok 40%-a megelőzhető lenne és a vastagbélrák, gyomorrák és prosztatarák előfordulása is jelentősen csökkenthetővé válna.

Még 2011-ben is ott tartunk, hogy emberek milliói halnak meg világszerte értelmetlenül, s ezen halálesetek jelentős része megelőzhető lenne. A legfontosabb tényezők az egészséges testsúly, fizikai aktivitás és más, életmóddal összefüggő tényezők.

A WCRF szerint Kínában a rákos daganatokból eredő halálesetek 27%-a, kb. 620 000 ember, az USA-ban 35%, kb. 340 000 ember élete lenne megmenthető. És akkor csak a rákos megbetegedésekről beszéltünk és olyan szintén súlyos betegségekről, mint a cukorbetegség, szív-, és érrendszeri betegségek még említést sem tettünk.

A rák modern világunk egyik vezető haláloka, évente kb. 12,7 millió embernél diagnosztizálnak valamilyen rákos betegséget, és évente kb. 7,6 millióan halnak meg rák következtében. Jelenleg kb. 200 féle rákos megbetegedést ismerünk.
Egyes prognózisok szerint 2030-ban kb. 13,2 millió áldozatot fog szedni a rák, a 2008-as halálesetek kb. dupláját. Ezen halálesetek többsége a szegény országokban fog bekövetkezni.

A rák, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, stb. kialakulásának egyik fő oka a mozgásszegény életmód. Ezt súlyosbítja még a dohányzás, az elhízás és a nem megfelelő táplálkozás, valamint a sok stressz.
A WHO szakemberi ezért nyomatékosan javasolják a napi legalább 30 perc séta megtételét, hiszen ezzel az aprósággal is nagyon-nagyon sokat tehetünk egészségünk érdekében.

A recept tehát egyszerű: sok mozgás, kevés alkohol, nulla dohányzás, mediterrán táplálkozás, bőséges folyadékfogyasztás.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!