Bizony régóta tudjuk, hogy a rákos daganatok egyes kezelési formái nem csak a rákos sejtekre gyakorolnak negatív hatást, hanem az ép, egészséges sejtekre is. A Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a kemoterápia (melynek célja a rákos sejtek elpusztítása) az egészséges sejtekben olyan károsodást okozhat, menynek következtében azok olyan fehérjéket választanak ki, amik elősegítik a tumor növekedést.

A kemoterápia az olyan gyorsan osztódó sejteket célozza meg, amilyenek a rákos sejtek is vagy például a hajhagymák. A tanulmány során prosztatarákos betegek szöveteit vizsgálták és azt találták, hogy a kemoterápia az egészséges sejtek DNS-ét is károsította, a sérült sejtek pedig többet termeltek abból a fehérjéből, mely elősegíti a rákos daganatok növekedését (egyes esetekben 30-szoros mennyiségről beszélhetünk).

A WNT16B jelű fehérjék segítik a tumor növekedését és erősítik a rákos sejtek ellenálló képességét a kemoterápiával szemben.

cancer_66.jpg

Sokszor tapasztalható a kemoterápia során, hogy a daganat kezdetben jól reagál a kezelésre, később azonban rezisztenssé válik vele szemben és növekedni kezd.  Kétélű kard tehát a kemoterápia, mindig komoly egyéni mérlegelés kell, hogy megelőzze elkezdését.

A protokollok ideje lassan lejár. Az egyéni, testre szabott terápia a jövő (sőt már a jelen is), mert nincs két egyforma ember, nincs két egyforma rákbetegség sem. Gyógyítani pedig nem a betegséget, hanem a beteg embert kell. A különbség a kettő között óriási.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!