Amerikai kutatók szerint az alkohol rákot okozhat, mivel a szervezetben történő bomlása során károsíthatja a sejtek DNS-ét, s ezzel kóros folyamatok indulhatnak el a sejtekben.

Forrás: National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism

A laboratóriumi vizsgálatokhoz normál, humán sejteket használtak és olyan koncentrációjú alkohollal hozták kölcsönhatásba, ami a vérben is kialakul egy-két ital után. Az eredmények megeralcohol.jpgősítették, hogy az alkohol (etanol) egy idő után acetaldehiddé alakult, ami DNS kárásodást okozott és károsította azokat a géneket, melyek a DNS kijavításáért felelősek.

A rendszeres alkoholfogyasztás és a rákos daganatok kialakulása közötti kapcsolatot a ’80-as évektől ismerjük, azonban most egyértelmű bizonyíték született arra, hogy önmagában az alkohol okozza a rákos elfajulást.

A legtöbb ember esetében az acetaldehid gyorsan acetáttá alakul (aldehid dehidrogenáz 2 enzim – ALDH2 - által), ami egy szintén ártalmas vegyület.

A Kelet-Ázsiai emberek kb. 30%-a nem képes acetáttá bontani az alkoholt az ALDH2 gén genetikai eltérése miatt. Náluk az alkohol okozta nyelőcsőrák kialakulási valószínűsége sokkal magasabb.
A kutatók szerint az alkohol elsősorban a májrák és mellrák kialakulását segíti elő, de más ráktípusok előfordulási valószínűségét is növeli. 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!