Amikor egy nőnél mellrákot diagnosztizálnak, gyakran hallhatjuk a következő kifejezéseket: „küzd és harcol a rákkal szemben”, melynek elsődleges célja a rákos sejtek elpusztítása kémiai vegyületekkel, sugárzással vagy sebészi beavatkozással. A kérdés az, hogy létezik-e más mód arra, hogy a szervezet megszabaduljon a „megvadult” sejtektől? Létezik-e - akár elméletben - olyan megoldás, melynek hatására a rákos sejtek visszatérnek normális működésükhöz?

A kérdés természetesen nem új keletű és valószínűleg mindannyian hallottunk már spontán gyógyulásról, amikor az orvosok már lemondtak a betegről, ő mégis megküzdött a rettegett kórral és tünetmentessé vált. A legtöbben nem hisznek az ilyen típusú gyógyulásban, mások csodával magyarázzák, a betegek pedig inkább csak reménykednek abban, hogy mindez megtörténhet. 

A szakirodalomban vannak olyan dokumentált esetek, amikor a szervezet saját maga képes megbirkózni a feladattal és legyőzni a halálos kórt. Létezik olyan kutatási eredmény, mely egyértelműen megállapítja, hogy bizonyos rosszindulatú, rákos elfajulások mindenféle kezelés nélkül, spontán meggyógyulhatnak. 

Amerikai kutatók (University of California, Berkeley, és a Lawrence Berkeley National Laboratory) bizonyítékot találtak arra, hogy egyes rosszindulatú, mellrák sejtek visszanyerhetik normál működésüket mindenféle vegyi anyagok és gyógyszerek nélkül. Az American Society for Cell Biology éves gyűlésén (San Francisco) bemutatott tanulmányban kutatók a világon első alkalommal tudták mechanikai hatással gátolni a ráksejtek burjánzását. Mi több, a rákos sejtek ezt követőn visszaálltak korábbi normális működésükre annak ellenére, hogy a malignus elfajulásért felelős genetikai mutációk nem múltak el. 

Mit is csináltak a kutatók, hogy visszaállítsák a sejtek normál működését?

Gyakorlatilag külső fizikai hatás révén összenyomták a rákos sejteket, s ennek a nyomásnak a hatására tértek vissza normál működésükhöz. 

Évszázadok óta tudjuk, hogy a fizikai erőkifejtésnek hatása van szervezetünkre, gondoljunk csak arra, hogy ha súlyokat emelgetünk, megnőnek az izmaink, a gravitációs erő hatására erősödnek meg csontjaink, stb. Most pedig egyértelmű bizonyítékát láthatjuk annak, hogy a fizikai erőkifejtés fontos szerepet játszik a rákos sejtek burjánzásának megfékezésében, valamint normál működésük visszaállításában. 

A kutatás valódi jelentősége abban van, hogy világossá vált, hogy a rosszindulatú sejtek nem felejtik el teljesen azt, hogy hogyan kell egészségesen működniük, csupán szükségük van egy olyan külső hatásra, mely visszabillenti őket régi, jól működő állapotukba.    

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!