A világ egyik legtekintélyesebb orvosi folyóirata, a The Lancet nemrégiben (2011. október) arról közölt egy tanulmányt, hogy már napi 15 percnyi rendszeres testmozgás a rákbetegségek okozta halálozást képes csökkenteni. 

A tanulmány szerzői szerint még az áttétes rákos betegeknél is megfigyelhető volt a halálozás csökkenése, ha naponta 15 percet rendszeresen mozogtak. 

A gyakorlatoknak ne kell fárasztóaknak lenniük. Nyugodt, pihentető séták a szabadban, a jóga, a tai chi gyakorlatai egyaránt nagyon hasznosak. 

Ha a mozgással töltött idő eléri a heti két és fél órát, akkor pl. az emlőrák kiújulásának a valószínűsége 40%-kal csökken, míg a prosztata rák következtében mutatkozó halálozás is 30%-os csökkenést mutatott. 

A vizsgálatokat Tajvanon végezték 1996 és 2008 között és majdnem félmillió ember vett benne részt.

Egy egyszerű kérdőívet töltöttek ki a betegek és ezek adatait összegezték időről időre. A betegek átlagos követési időtartama 8 év volt. A betegeket öt csoportba sorolták: inaktív, nagyon keveset mozgó, közepes, sokat mozgó, nagyon sokat mozgó csoportokat képeztek.
 
Már napi 15 perc mozgás egy három éves időszakban a halálozást az inaktívakhoz képest 14%-kal csökkentette. Minden további 15 percnyi plusz mozgás  újabb 4%-nyi halálozás csökkenést eredményezett.
 
A vizsgálat mind a férfiak, mind a nők vonatkozásában azonos eredményt mutatott. Sőt, még az idős rákbetegnél is ezek az eredmények megfigyelhetőek voltak, nem csak a fiatalabb korcsoportokban.

Ezt a prospektív vizsgálatot a Tajvani Egészségügyi Minisztérium, valamint az N.H.R.I. támogatta.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!