A piros gyümölcsökben és a vörösborban természetes formában fordul elő a resveratrol nevű vegyület, mely egy friss kutatás szerint erősítheti bizonyos gyógyszerek hatását. Laboratóriumi kísérletek szerint a resveratrol megakadályozhatja, hogy egyes rákos sejtek rezisztenssé váljanak a terápiával szemben.

A resveratrol egy antioxidáns vegyület, mely a szőlőben, áfonyákban, földimogyoróban, stb. is bőségesen fellelhető. Egyes kutatások szerint a resveratrol sikeresen veszi fel a harcot a gomba és baktérium okozta fertőzésekkel. Más kutatások szerint csökkenti a szívbetegségek, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét és lassítja az öregedés folyamatát. A legfrissebb tanulmány szerint pedig a resveratrol erősítheti bizonyos rák ellenes gyógyszerek hatékonyságát.

Klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a Rapamycin nevű rák ellenes gyógyszer egy idő után hatástalanná válik, mert a rákos sejtek rezisztenssé válnak a készítménnyel szemben. Laboratóriumi vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a resveratrol csökkenti a gyógyszer rezisztencia kialakulását mellrákban.

Kutatók ezért most vizsgálják a két vegyület rákos sejtekre gyakorolt együttes hatását.
A kutatás fontos jelentőséggel bír, hiszen a mellrák az egyik leggyakoribb ráktípus nőkben.
Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a resveratrolnak szerepe lehet a mellrák megelőzésében, mivel a resveratrol képes blokkolni az ösztrogén összekapcsolódását a sejtek DNS-ével. Emellett a resveratrol részt vesz a PTEN nevű tumor szuppresszáns gén aktiválásában is.

{$up_uri}redfruits2.jpgA kutatás vezetője szerint még további vizsgálatok szükségesek a témában, azonban több okból is érdemes lehet magas resveratrol tartalmú ételeket fogyasztani.

A Rapamycint egyébként a 70-es években fedezték fel (Húsvét Szigetek), kezdetben gombaölő tulajdonságai miatt használták, majd szervátültetésen átesett betegeknél alkalmazták a kilökődés megakadályozása céljából. Legújabban pedig bizonyos gyógyszer kibocsájtó stenteket (acélhálók, amiket a koszorú erekben ültetnek be, szívinfarktus gyógyítása céljából) rapamycinnel impregnálnak be. Több klinikai vizsgálatban használják rákos betegek kezelésére.

In vitro kísérletek során a resveratrol, a rapamycin és ezek kombinációja csökkentette a rákos sejtek növekedését, főleg nagyobb dózisban. A resveratrol és a rapamycin kombinációja azonban kisebb dózisban is képes volt jelentősen csökkenteni a tumor sejtek növekedését. Az ilyen pozitív szinergizmus (hatáserősség fokozódás) azért is nagyon fontos, mert egy-egy újabb tumor gátló készítmény kifejlesztéséhez kb. 1-1,5 milliárd dollár és legalább tíz év szükséges.

Resveratrol tartalmú étrend-kiegészítőink:


- Flavonoid komplex
- NOW Cranberry Concentrate (Tőzegáfonya kapszula)
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!